Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis luidt noodklok na serie verwoestende natuurrampen

Geplaatst op 13 november 2020

Miljoenen mensen hebben hulp nodig door snel opeenvolgende rampen wereldwijd

Een enorme hulpoperatie is nodig om wereldwijd slachtoffers van orkanen en overstromingen te helpen. Tientallen miljoenen mensen zijn zwaar getroffen door natuurgeweld in combinatie met de coronapandemie. In Midden-Amerika liet orkaan Eta een spoor van vernieling achter, in Vietnam en in Soedan kampt men met enorme overstromingen en de Filipijnen worden geteisterd door verschillende zware tyfoons. Boven op de coronahulp die het Rode Kruis al verleende, biedt het Rode Kruis nu ook noodhulp na deze rampen. Voor de hulp na natuurgeweld heeft het Rode Kruis dringend geld nodig, naar schatting zo’n 70 miljoen euro. Daarom opent de hulporganisatie giro 6868.

Ruim 2,5 miljoen mensen zijn getroffen door orkaan Eta in onder andere Honduras, Nicaragua en Guatemala. In Honduras zijn hele gemeenschappen hun huis kwijtgeraakt en hebben geen schoon drinkwater. Het Rode Kruis heeft 98 ton aan hulpgoederen gestuurd en heeft in totaal 18,5 miljoen euro nodig om hulp te verlenen in de drie getroffen landen. De hele hulpoperatie gaat minstens anderhalf jaar duren.

Inmiddels zijn er dekzeilen, toiletspullen, jerrycans, schoonmaakartikelen, keukengerei en muskietennetten gestuurd naar het getroffen gebied. Maar meer is nodig: huizen moeten worden gerepareerd en mensen moeten zo snel mogelijk toegang krijgen tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen om ziekten te voorkomen. De ramp heeft naast de zichtbare schade ook gezorgd voor veel leed. Daarom verzorgt het Rode Kruis ook psychosociale hulp. Terwijl de huidige hulpoperatie nog volop aan de gang is, worden er nieuwe stormen in Midden-Amerika verwacht.

Tyfoons

Ook andere delen van de wereld worden hard geraakt door natuurgeweld. Zo raasde tyfoon Goni over de Filipijnen en liet daar een spoor van vernieling achter. In verschillende gebieden werd bijna 90 procent van de huizen verwoest, bijvoorbeeld in Virac op het eiland Catanduanes. De afgelopen dagen hebben bewoners van de Filipijnen te maken met tyfoon Vamco, die nogmaals zorgt voor extreme regenval en wind. De tyfoon raakt hetzelfde gebied als tyfoon Goni eerder heeft geraakt. Het Rode Kruis maakt zich specifiek zorgen om de 240.000 mensen die hun huis zijn verloren door tyfoon Goni en nu tijdelijk onderdak hebben. Dit is al de 21ste tyfoon die het land dit jaar raakt.

Overstromingen

In Vietnam heeft de bevolking te maken met de 12e grote storm van dit jaar. Grote delen van het land staan onder water. Dit weekend wordt er weer een grote storm verwacht. Ook Soedan kampt met de naweeën van enorme overstromingen afgelopen zomer door extreme regenval. Het was de ergste overstroming in 30 jaar en er vielen 120 doden. “Dit zijn rampen waar we in Nederland in deze coronatijd misschien niet veel over hebben gehoord, maar de schade is enorm”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. “Tegelijkertijd hebben we in al deze landen te maken met de coronapandemie, het Rode Kruis verleent dus al coronahulp. Dit is een ramp op een ramp, er wordt veel gevraagd van de bevolking, maar ook van de hulpverleners van het Rode Kruis in deze tijden.”

Giro 6868

Om te zorgen dat het Rode Kruis de getroffenen van natuurgeweld ook tijdens deze pandemie kan helpen, is er geld nodig. Daarom heeft het Rode Kruis giro 6868 geopend. Het natuurgeweld gaat in deze tijd door en dus is er dubbele inzet van het Rode Kruis nodig.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten