Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis luidt noodklok over humanitaire situatie vluchtelingen uit Myanmar

Geplaatst op 25 september 2017

De humanitaire situatie in het zuiden van Bangladesh, grenzend aan Myanmar, is uiterst zorgwekkend. Hulporganisaties kunnen de enorme stroom vluchtelingen amper aan: hulpverleners werken dag en nacht, maar meer hulp is nodig. Vooral schoon drinkwater en meer hygiënische voorzieningen hebben prioriteit, want ziektes liggen op de loer. Een uitbraak van een besmettelijke ziekte nu zou desastreuze gevolgen hebben. In vier weken tijd zijn meer dan 420.000 vluchtelingen uit het buurland de grens overgestoken, op de vlucht voor geweld in de noordelijke deelstaat Rakhine. De vluchtelingen verblijven in Bangladesh onder erbarmelijke omstandigheden en hun aantal groeit dagelijks. Het is onmogelijk om iedereen van essentiële hulp te voorzien, vooral omdat in dit gebied in Bangladesh al heel veel vluchtelingen verblijven.

Noodhulpcoördinator Kim de Vos van het Nederlandse Rode Kruis bezocht deze week de overvolle vluchtelingenkampen in de grensprovincie Cox’s Bazar. “Deze crisis is van een onwaarschijnlijk grote schaal, je ziet kilometers lang achter elkaar mensen en geïmproviseerde tenten van dekzeilen, bamboe en touw, uitgedeeld door onder andere het Rode Kruis. Heuvel na heuvel is volledig volgepakt. Mensen slapen op de grond op schuine heuvels en het ontbreekt hun letterlijk aan alles. Er is veel te weinig schoon water, gebrek aan voedsel en er zijn veel te weinig latrines. Met name voor vrouwen zijn er veel te weinig veilige sanitaire voorzieningen.”

Internationale hulporganisaties waaronder het Rode Kruis schalen hun hulpverlening op en transporteren onder immense druk grote hoeveelheden hulpgoederen zoals drinkwater, voedsel, spullen voor onderdak. Het Rode Kruis heeft ook een aantal medische teams in het veld. “We zijn bezorgd voor ondervoeding bij kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Onze medische teams behandelen dagelijks honderden patiënten, maar de rijen met wachtenden nemen alleen maar toe”, aldus Mozharul Huq van Bangladesh Rode Halve Maan.

Geïmproviseerde hutjes

Noodhulpcoördinator De Vos: “Het gebied waar de nieuwe vluchtelingen nu verblijven is in korte tijd onherkenbaar geworden. Een paar weken geleden waren deze heuvels compleet onbewoond en nu zie je overal mensen en geïmproviseerde hutjes. Er komt veel hulp binnen, maar de zorgen nemen alleen maar toe. Mensen dreigen de schaarse spullen die ze hebben bemachtigd, opnieuw te verliezen door natuurgeweld. Het regenseizoen is nog niet afgelopen en het cycloonseizoen staat alweer voor de deur. En mocht dat meevallen, dan is er nog het gevaar van de uitbraak van ziektes. Zoveel mensen op elkaar onder slechte hygiënische omstandigheden is vragen om problemen”.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten