Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Madagaskar werkt klok rond om impact cycloon Emnati te beperken  

Geplaatst op 21 februari 2022

Hulporganisatie ondersteunt met evacuaties en zet noodhulpgoederen klaar 

Het Rode Kruis in Madagaskar werkt de klok rond om de humanitaire impact van cycloon Emnati in te perken. Tropische storm Emnati komt volgens de voorspellingen morgen aan land en zal waarschijnlijk een verwoestend effect hebben op gemeenschappen aan de oostkust van Madagaskar.  Zij zijn nog steeds herstellende van de gevolgen van cycloon Batsirai, die eerder deze maand over Madagaskar trok. Hulpverleners van het Rode Kruis waarschuwen de bevolking dat de storm eraan komt. Zij vervoeren mensen naar veilige plekken  en  zetten evacuatielocaties op. Ook zorgen zij dat er noodhulpgoederen klaar staan voor mensen die in het pad van de cycloon leven.  

Verwacht wordt dat cycloon Emnati morgen met windsnelheden van 220 kilometer aan land komt in Madagaskar. “Dit kan een ramp-op-rampscenario worden, aangezien sommige gemeenschappen dan binnen een maand door twee cyclonen worden getroffen. Velen hebben hun huizen, gewassen en vee verloren,” zegt Andoniaina Ratsimamanga, directeur van het  Rode Kruis in Madagaskar. In de getroffen gebieden zijn nu al 140.000 mensen afhankelijk van humanitaire hulp.  

Rampenvoorbereiding en klimaatverandering 

Ratsimamanga benadrukt het belang van rampenvoorbereiding. “We moeten in onze hulpverlening rekening houden met de korte en de lange termijn tegelijkertijd. Er zullen meer cyclonen komen en we moeten zorgen dat gemeenschappen goed beschermd zijn tegen toekomstige stormen, die onvermijdelijk zijn,” zegt Ratsimamanga. Wereldwijd ziet het Rode Kruis dat klimaatverandering het risico op complexe noodsituaties vergroot. Hierdoor is het voor hulpverleners steeds moeilijker om daar adequaat op te reageren.  

Kwetsbaar voor rampen 

Madagaskar is een van de tien landen wereldwijd die het meest kwetsbaar zijn voor rampen. Oostelijke delen van de eilandstaat kampen met cyclonen, terwijl zuidelijke delen te maken hebben met ernstige droogte. Hierdoor hebben zeker 1,3 miljoen mensen in het land voedselhulp nodig.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten