Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Mensonwaardige situatie in geïmproviseerd vluchtelingenkamp Bosnië en Herzegovina

Geplaatst op 24 oktober 2019

Een humanitaire ramp voltrekt zich in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp aan de rand van Bihac in Bosnië en Herzegovina. Het Vucjak kamp – in de volksmond ‘The Jungle’ genaamd – heeft geen stromend water, geen elektriciteit, geen toiletten en bestaat uit tachtig beschimmelde en lekkende tenten. De plek is totaal ongeschikt voor de 700 mensen die hier wonen – op sommige dagen verblijven er zelfs meer dan tweeduizend mensen. Met de winter voor de deur is er dringend een oplossing nodig, stelt het Rode Kruis. 

De hulporganisatie doet wat ze kan om de mensen in het kamp te helpen. Vijf vrijwilligers van het lokale Rode Kruis zetten zich dag en nacht in en doen wat ze kunnen. Zij zorgen voor eten, houden het kamp zo schoon mogelijk en verlenen eerste hulp en psychosociale hulp. De situatie is mensonwaardig, vertelt Adnan Kurtagic, een van de vrijwilligers: “Deze arme mensen slapen in de modder en delen met zijn zessen één dekentje, terwijl de temperaturen ’s nachts tot onder nul dalen. De hygiënische omstandigheden zijn belabberd. De meeste mensen hebben hierdoor last van schurft. Voor ons is het ook amper vol te houden, maar ik wil deze mensen zeker niet alleen achterlaten.”

Slaapzakken en toiletartikelen

Het Rode Kruis is niet betrokken geweest bij de keuze van de locatie van het vluchtelingenkamp, maar is door lokale autoriteiten gevraagd voor ondersteuning en te zorgen voor de basisvoorzieningen. Het is de enige hulporganisatie die in dit kamp werkt. De vrijwilligers van het lokale Rode Kruis zorgen naast de maaltijden ook voor slaapzakken, dekens, kleding en toiletartikelen. Ieder mens, ongeacht nationaliteit, religie of status, heeft recht op een waardige en respectvolle behandeling en op toegang tot basisvoorzieningen. “Dit kamp zou gesloten moeten zijn en mensen zouden hier niet moeten wonen, maar ze kunnen nergens naar toe. Als wij niet zouden helpen, zou er helemaal niets zijn: geen voedsel, geen water, geen kleding – het zou verschrikkelijk zijn.”

In Bosnië en Herzegovina zijn dit jaar alleen al 23.000 migranten geregistreerd. Veel van de opvanglocaties in het land zijn overvol en hebben beperkte voorzieningen. Het Rode Kruis helpt behalve in het Vucjak kamp ook op vijf andere locaties. Verder heeft het zeven mobiele teams met getrainde vrijwilligers die migranten bijstaan, die nog onderweg zijn. Deze teams delen eten en drinken uit, verlenen EHBO en geven voorlichting over landmijnen die in sommige gebieden liggen. De migranten zijn vaak weken onderweg, hongerig, uitgeput en getraumatiseerd na een lange reis.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten