Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Nederlanders pessimistisch over hongerproblematiek

Geplaatst op 21 november 2019

Nederlanders zijn pessimistisch over de honger in de wereld, blijkt uit een peiling van het Rode Kruis. 65% gelooft niet in een toekomst waar hongerproblematiek wereldwijd is opgelost. Nederlanders boven de 60 zien het het somberst in: driekwart van hen gelooft niet dat hongerproblematiek kan worden opgelost en tweederde van hen denkt dat er niets verbeterd is in de wereld sinds Live Aid in 1985. Toch is het percentage van de wereldbevolking dat honger heeft volgens VN-organisatie FAO de afgelopen decennia gedaald. Tegelijkertijd is er een aantal landen waar de situatie opnieuw alarmerend is. Hiervoor heeft het Rode Kruis maandag Giro 6868 geopend. 

Het openen van het Gironummer riep op sociale media vragen op. Mensen vroegen zich af of het zinvol is om geld te geven voor dit soort acties. Het Rode Kruis besloot daarom een peiling te doen onder Nederlanders naar hun kennis en mening over honger. Daaruit bleek dat het merendeel van de Nederlanders geen structurele oplossing ziet voor honger.

In een aantal landen dreigt weer hongersnood. Het Rode Kruis vraagt speciale aandacht voor de ernstige humanitaire situatie in onder andere Jemen, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Zuidelijk Afrika. Jaren van conflict en extreem weer leiden daar nu tot honger. In Zuidelijk Afrika is het regenseizoen in bijvoorbeeld Zambia slecht van start gegaan en wordt de ergste droogte in jaren voorspeld.

Voor de eerste noden zorgt het Rode Kruis voor voedselpakketten en toegang tot schoon drinkwater. Tegelijkertijd wordt gekeken op wat voor manier mensen op de lange termijn zelf weer voor hun eigen eten kunnen zorgen. In Zambia is men grotendeels afhankelijk van gewassen die zij zelf verbouwen. Sommige gewassen kunnen niet goed tegen droogte, waardoor oogsten mislukken. Het Rode Kruis deelt daarom zaden uit voor gewassen die wel goed tegen droogte kunnen en leert mensen hoe ze die moeten verbouwen.

Uit de peiling kwam verder dat de meeste mensen denken dat Ethiopië en Somalië de landen zijn met de meeste mensen met honger. Het juiste antwoord is Jemen, waar 16 miljoen mensen honger hebben. 3,2 miljoen vrouwen en kinderen lijden in Jemen aan acute ondervoeding. “Het is belangrijk dat we nu ingrijpen om erger te voorkomen,” aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Rode Kruis. “We willen op korte termijn meer hulp verlenen in een aantal landen waar de situatie zorgwekkend is. Ook willen we meegeven dat er op de langere termijn veel verbeterd is. In de jaren ’80 had nog bijna een vijfde van de wereldbevolking honger, dat is inmiddels minder dan 11%.”

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten