Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Nederlanders slecht voorbereid op gevolgen klimaatverandering

Geplaatst op 10 december 2018

Nederlanders weten best veel over de gevolgen van klimaatverandering in eigen land, maar nemen weinig voorzorgsmaatregelen. Zo weten zij bijna allemaal dat we meer te maken krijgen met extreme regenval, maar nog geen 50% maakt zich hier zorgen over en nog minder mensen (slechts 1 op de 8) nemen zelf voorzorgsmaatregelen tegen wateroverlast. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. “Nederlanders moeten zich beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering in eigen land,” stelt directeur Maarten van Aalst van het Rode Kruis-klimaatcentrum.

Ongeveer de helft van de ondervraagden weet dat de klimaatverandering de kans op de ziekte van Lyme vergroot door een gunstiger leefklimaat voor teken. Ook weten veel mensen dat we meer last zullen krijgen van blauwalg (80% weet dat) en van de eikenprocessierups (49%). Maar er zijn ook nog veel misvattingen. Zo denkt ruim 40% dat de klimaatverandering zal leiden tot koudere winters en minder neerslag in de winter, terwijl dit niet waar is. Gelukkig beseffen de ondervraagden wel dat de klimaatverandering gaande is: maar een heel klein percentage (1,4%) denkt dat klimaatverandering niet bestaat.

Hoewel bijna iedereen weet dat klimaatverandering in Nederland tot meer hoosbuien (extreme regenval) leidt, geeft een ruime meerderheid aan niet te weten wat je hiertegen kunt doen. “Het is opvallend dat mensen best veel kennis hebben over de gevolgen van klimaatverandering, maar niet weten wat ze zelf kunnen doen om zich hierop voor te bereiden. Daarom is het belangrijk dat we mensen leren om te gaan met het extremere weer,” aldus Maarten van Aalst. “We willen mensen leren welke maatregelen ze zelf kunnen nemen. Dus hoe ze hun huis en tuin beter kunnen inrichten, zodat deze beter bestand zijn tegen hetere zomers of extreme regenbuien. Overheden doen al best veel, maar het is belangrijk dat iedereen zich beter voorbereidt.”

Regenton en groen dak

Maatregelen die je kunt nemen om in te spelen op de extremere weersomstandigheden, is te zorgen voor een betere afwatering in eigen tuin. Verder kun je de regenpijp loskoppelen van het riool, de dakgoot regelmatig legen en een regenton plaatsen. Van de ondervraagden heeft maar 4% een groen dak op hun huis of schuur aangelegd als voorzorgsmaatregel tegen wateroverlast.

Overheden en maatschappelijke organisaties zijn al volop bezig met de gevolgen van klimaatverandering. Het Nationaal Hitteplan is hier een goed voorbeeld van. Het is in 2006 ingesteld om mensen, met name kwetsbare groepen als ouderen, bewust te maken wat ze moeten doen bij hitte en is sindsdien bijna ieder jaar geactiveerd. Het Rode Kruis speelt een belangrijke rol hierbij en komt tijdens de hitte in actie om mensen erop te wijzen dat ze niet te lang in de zon moeten blijven en genoeg moeten drinken. Dit jaar bleek dat minder mensen tijdens de warme zomerperiode zijn overleden dan in een vergelijkbare zomer als in 2006.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.Persvragen? Neem contact op met een woordvoerder

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten