Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: nieuwe beving zoveelste klap voor getroffenen in rampgebied 

Geplaatst op 21 februari 2023

Humanitaire behoeften blijven toenemen na nieuwe bevingen 

Gisteravond werden Turkije en Syrië opgeschrikt door nieuwe zware bevingen met doden en gewonden tot gevolg. Uit de eerste berichten weten we dat er gebouwen zijn ingestort, de gezondheidszorg verder is verstoord en dat er meer mensen op de vlucht zijn op zoek naar een veilig onderkomen, steeds meer ook buiten het rampgebied. 23 miljoen mensen zijn door de verschillende bevingen getroffen. 

“Dit is een vreselijke tegenslag voor mensen die al met zoveel onzekerheid en angst worden geconfronteerd. Na rampen – zoals deze aardbeving – hunkeren mensen ernaar om hun leven weer op te bouwen, voor zover dat mogelijk is. Als dat al een beetje lukte, is dat met de klap van gisteravond weer weggevaagd. Al het gevoel van veiligheid is weg”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.  De Syrische Rode Halve Maan en de Turkse Rode Halve Maan werkten de afgelopen twee weken met zo’n 9.000 hulpverleners in deze getroffen gebieden. Zij werken ook nu weer de klok rond en blijven de getroffen mensen ondersteunen. 

Mensen worden opgeroepen om alert te blijven op naschokken en blijven massaal buiten. Velen kiezen er inmiddels voor om de regio te verlaten en zoeken onderdak bij familieleden of in naburige steden. Mensen die blijven, slapen waar dat kan in hun auto’s, tenten of buiten in de vrieskou met alle risico’s die daarbij horen. 

Tweede ramp 
Onderdak, medische zorg, psychosociale hulp, sanitaire voorzieningen, voedsel en schoon water blijven momenteel het hardste nodig.  Mensen leven in tijdelijke onderkomens waar nauwelijks voorzieningen zijn. Daardoor is er het risico op een ‘tweede ramp’. Er is regelmatig niet genoeg schoon drinkwater, of goede sanitaire voorzieningen. Daardoor is de kans groter dat ziekten zich verspreiden. Daarnaast zijn de psychologische gevolgen van deze aardbeving immens, vooral nu mensen nog een klap te verduren hebben.  

Al voor de nieuwste bevingen schatte het Internationale Rode Kruis in dat de hulporganisatie ruim €650 miljoen nodig heeft om hulp te verlenen in beide landen. 

“De volledige impact van deze aardbeving ontvouwt zich steeds opnieuw. De situatie ter plaatse verandert razend snel en de behoeften groeien per minuut. Voor overlevenden zijn dit de moeilijkste momenten van hun leven en de weg naar herstel zal lang zijn” zegt Jagan Chapagain,  secretaris-generaal van het Internationale Rode Kruis. Hij bezocht het getroffen gebied in zowel Syrië als Turkije.  

In Syrië hebben 4.000 hulpverleners meer dan 365.000 mensen bereikt met levensreddende hulp. In Turkije zijn meer dan 5.000 hulpverleners actief in de getroffen provincies. Zij helpen door het uitdelen van hulpgoederen en voedsel. 

Doneren via Giro 555 
De hulpverlening van het Rode Kruis in Turkije en Syrië is te ondersteunen door te doneren via Giro555.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten