Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: nog altijd 57.000 mensen dakloos één jaar na ramp Sulawesi

Geplaatst op 28 september 2019

Er zijn nog altijd 57.000 mensen dakloos, precies één jaar na de driedubbele natuurramp op Sulawesi. Zij leven in tijdelijke verblijven, nadat zij vorig jaar hun huis kwijtraakten toen het eiland getroffen werd door aardbevingen, een tsunami en aardverschuivingen. Tienduizenden mensen leven in onzekerheid waar en wanneer zij kunnen starten met de herbouw van hun huis.

“In het afgelopen jaar hebben de medewerkers en vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis noodgoederen zoals voedsel, hygiënepakketten, muskietennetten en dekens uitgedeeld aan 108.000 mensen en veilig drinkwater aan 280.000 mensen”, zegt hoofd rampenmanagement, Arifin M. Hadi van het Indonesische Rode Kruis: “Inmiddels richten we ons vooral op het weerbaarder maken van de inwoners. Wij leren hen veiligere en sterkere huizen te bouwen en permanente watervoorzieningen. Ook worden gezondheidscentra herbouwd. En we geven mensen een nieuwe toekomst door vee en boten te geven, zodat ze zelf weer in een inkomen kunnen voorzien.”

Hoofd van het Internationale Rode Kruis in Indonesië Jan Gelfand: “Wij hopen dat de overheid haar inspanningen verdriedubbelt om de getroffen gebieden in kaart te brengen en de duizenden families die nog in kampen en tijdelijke verblijven wonen te helpen met het bouwen van huizen en infrastructuur die bestand is tegen toekomstige rampen. Families hebben onze hulp nodig om deze ramp te overwinnen.”

Voorbereidingen op nieuwe rampen

Het Rode Kruis richt zich de komende jaren op langetermijnactiviteiten. De hulporganisatie wil hiermee 90.000 mensen bereiken in 24 getroffen gemeenschappen in Palu, Sigi en Donggala. Er komen trainingen om veiligere huizen te bouwen en er wordt hulp geboden bij het vinden van nieuw werk. Ook bewustzijnscampagnes over gezondheid en hygiëne en voorbereidingen op nieuwe rampen vallen hieronder. Deze activiteiten lopen door tot 2021.

Op 28 september 2018 werd Sulawesi getroffen door een driedubbele natuurramp: twee aardbevingen, een tsunami en daarna een heleboel aardverschuivingen. Ruim 4300 mensen overleefden de ramp niet en meer dan 103.000 huizen werden vernietigd. Zo’n 1.400 vrijwilligers van het Indonesische Rode Kruis staken de handen uit de mouwen in de eerste weken, nadat Sulawesi getroffen was door deze natuurramp. Gezien de omvang van deze ramp werden ook speciale internationale noodhulpteams ingezet.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten