Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent giro 5125 slachtoffers orkaan Matthew

Geplaatst op 16 oktober 2016

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 om de slachtoffers van orkaan Matthew de meest noodzakelijk, levensreddende hulp te kunnen bieden. Orkaan Matthew raast deze week over het Caribisch gebied en is nu onderweg naar de Verenigde Staten. De situatie in Haïti is na de orkaan alarmerend. Honderdduizenden mensen hebben daar direct hulp nodig.

Hulpverleners van het Rode Kruis op Haïti spreken over de immense schade die is aangericht. Honderdduizenden mensen zijn in nood door een gebrek aan eerste levensbehoeften en omdat hun huizen en gewassen zijn verwoest. In dit land, een van de armste landen in de wereld, zijn de gevolgen van de ramp heftig, omdat veel bewoners nog amper de gevolgen van de aardbeving in 2010 te boven zijn. Het Rode Kruis roept daarom alle Nederlanders op om bij te dragen aan de levensreddende hulp voor de mensen die door het natuurgeweld in een klap alles zijn kwijtgeraakt.

Hulpverlening een uitdaging

Het zuidwesten van Haïti lijkt het zwaarst getroffen. De bereikbaarheid van dit gebied wordt voor de hulpverleners een uitdaging, omdat de altijd al slechte infrastructuur daar zwaar te lijden heeft gehad onder de orkaan. Bruggen zijn ingestort en wegen weggespoeld, waardoor het hele gebied slecht bereikbaar is. Hierdoor is nog onduidelijk hoe groot de schade precies is.

Eerste basisbehoeften

Op dit moment zijn meer dan 3.000 Rode Kruis vrijwilligers in het land om de slachtoffers te voorzien in de eerste basisbehoeften: het uitdelen van hulpgoederen, verlenen van medische hulp en assisteren bij de 15.000 mensen die nog in opvanglocaties zitten. De slachtoffers van de orkaan hebben in eerste instantie vooral behoefte aan water en voedsel, medische hulp en hygiëne artikelen zoals tandpasta en zeep. Verder hebben ze afdekzeilen, tenten, keukengerei, dekens, watercontainers, emmers en slaapmatjes nodig.

Daarnaast is ook een team specialisten van het Internationale Rode Kruis onderweg naar Haïti, onder wie een expert van het Nederlandse Rode Kruis op het gebied van watersanitatie en hygiëne. Dit onderzoeksteam zal inventariseren wat de precieze schade en omvang van de ramp is en welke hulp er aanvullend nodig is. Op de langere termijn zullen ook de beschadigde en verwoeste huizen moeten worden hersteld.

Andere getroffen gebieden

Onduidelijk is op dit moment hoe groot de schade in de andere landen in het Caribisch gebied is, zoals op Cuba of de Bahama’s. Orkaan Matthew is onderweg naar Amerika, waar hulpverleners van het Rode Kruis volop helpen met de evacuatie van bewoners.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer