Word vrijwilliger Doneer

Situatie in Syrië slechter dan ooit, bevolking lijdt enorm

Geplaatst op 26 september 2022

Rode Kruis opent giro 6251 voor levensreddende hulp in Syrië

De humanitaire ramp in Syrië wordt steeds groter, terwijl de wereld zijn blik op het land grotendeels heeft verloren. Bijna de gehele bevolking leeft inmiddels onder de internationale armoedegrens (1,25 dollar per dag). Deze mensen hebben niet genoeg geld om voedsel te kopen of zorg te betalen. Tegelijkertijd wonen ze in de puinhopen die het conflict achterlaat en kampt het land sinds enkele weken met een cholera-uitbraak. Er is nu direct meer hulp nodig en daarom opent het Rode Kruis giro 6251.

Bijna 15 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Dat is het hoogste aantal sinds het conflict 11 jaar geleden startte. Het conflict heeft zijn sporen achter gelaten, mensen leven in puinhopen, gezondheidsfaciliteiten zijn verwoest, er is weinig stroom en mensen hebben nauwelijks inkomsten.

Daar komt nu ook nog een uitbraak van de ziekte cholera bovenop. In amper een maand tijd zijn er honderden mensen ziek geworden. Cholera kan worden overgedragen via vervuild water. Het is daarom van groot belang dat er genoeg schoon drinkwater is en dat er goede medische zorg is om mensen te kunnen helpen. Mensen met cholera krijgen onder andere last van hevige diarree. Op dit moment is de helft van de water- en toiletvoorzieningen verwoest. Slechts 59 procent van de ziekenhuizen is operationeel. Daar komt bij dat een groot deel van de bevolking medische behandelingen, of simpelweg het vervoer naar een ziekenhuis of kliniek, niet kan betalen.

Verwoesting

De verschrikkelijke beelden uit Syrië zien we niet meer elke dag op de TV. Floortje Dessing was vorige week met het Rode Kruis in Syrië. ,,Zes jaar geleden was ik er ook, wat mij opvalt is dat de verwoesting nog groot en indrukwekkend is. Het is heel verdrietig dat de bevolking al jaren de klos is. Eerst het verschrikkelijke conflict doorstaan. Dan een economische crisis, extreme droogte en corona. Dan denk ik: hoeveel pech kan je hebben in jouw leven? En dan blijven de mensen toch hun best doen om er iets van te maken en houden ze hoop. Elke hulp die wij hen kunnen geven, is meegenomen.”

Hulp

Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit, geeft financiële ondersteuning en geeft medische hulp via mobiele klinieken, zodat mensen niet naar ziekenhuizen hoeven te reizen. Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat de watervoorziening wordt hersteld en installeert waterpompen, zodat mensen schoon drinkwater kunnen krijgen. Naast deze noodhulp om mensen in leven te houden, heeft het Rode Kruis ook projecten om mensen te helpen voor de langere termijn. Zo leiden we mensen op om een onderneming te starten en geven we hen een starterskit voor hun bedrijfje, zodat zij zichzelf en hun familie weer kunnen voorzien van basislevensbehoeften. Ook deelt het Rode Kruis zwangere schapen uit aan mensen, zodat zij hun veestapel kunnen uitbreiden en daarvan kunnen leven.

Er is helaas meer hulp nodig dan het Rode Kruis momenteel kan bieden. De hulporganisatie hoopt de hulpverlening zo snel mogelijk uit te breiden, zodat mensen de hulp krijgen die nodig is. Doneren kan via Giro 6251 of via www.rodekruis.nl.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer