Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent Giro 6868 voor getroffenen conflict Soedan 

Geplaatst op 04 mei 2023

Meer humanitaire hulp is snel nodig 

Het Rode Kruis opent Giro 6868 voor de slachtoffers van het conflict in Soedan. Door het opgelaaide conflict zijn er honderden doden en duizenden gewonden. Meer dan 150.000 mensen zijn gevlucht naar andere delen van Soedan of naar buurlanden als Tsjaad en Egypte. Hulp is hard nodig om ervoor te zorgen dat er niet nog meer slachtoffers vallen. Het Rode Kruis moet zijn hulp flink uitbreiden en verwacht het komende jaar 30 miljoen euro nodig te hebben om de getroffenen te helpen.  

Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Nu straten in slagvelden veranderen en wijken in frontlinies, worden de burgers in Soedan het hardst geraakt. Talloze mensen zijn op de vlucht. We horen van onze hulpverleners dat mensen fysiek en mentaal zijn uitgeput. Ze hebben een tekort aan water, voedsel en geen onderdak. Sommige mensen zijn hun dierbaren kwijtgeraakt en maken zich ontzettend zorgen om hun veiligheid. Hulp is heel hard nodig.”  

Levensgevaarlijk  

Het geweld maakt het levensgevaarlijk voor mensen om de straat op te gaan. Daardoor zitten duizenden families al dagenlang vast in hun huis, zonder eten en drinken. Honderden hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan (het Rode Kruis in Soedan) verlenen eerste hulp en ondersteunen in ziekenhuizen en klinieken. Dat gebeurt vaak onder lastige omstandigheden, zonder elektriciteit, water en het benodigde medische materiaal. Het Rode Kruis heeft afgelopen weekend voor het eerst acht ton aan medische hulpgoederen naar Soedan gebracht. Die hulpmiddelen, zoals verdovingsmiddelen voor operaties, verband en materiaal om te hechten, zijn onderweg naar ziekenhuizen in de hoofdstad Khartoum. 

Hulpverlening Rode Kruis 

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen om de levens van mensen in Soedan. De humanitaire hulpverlening komt langzaam op gang, doordat het voor hulpverleners lastig was om te kunnen werken tussen het geweld. Hulpverleners werken desondanks hard door. Het Rode Kruis moet de medische- en psychosociale hulp opschalen en zet zogenoemde humanitaire servicepunten op. Dat zijn plekken waar sanitaire voorzieningen, voedsel en medische zorg is voor mensen die gevlucht zijn voor het conflict. Die worden ook bij grensgebieden met omliggende landen, zoals Tsjaad, Egypte en Ethiopië opgezet.  

Gironummer 6868 

Er is nog veel meer hulp nodig voor de slachtoffers van het conflict in Soedan. Het Rode Kruis treft voorbereidingen voor het sturen van een tweede vliegtuig met meer medisch materiaal en hulpverleners die kunnen helpen in het land. Het Rode Kruis wil de hulp in het land uitbreiden. Mensen die de slachtoffers van het conflict in Soedan willen steunen, kunnen doneren op Giro 6868, via www.rodekruis.nl of overmaken op IBAN-nummer NL83INGB0000006868.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer