Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp miljoenen slachtoffers overstromingen Zuid-Azië

Geplaatst op 23 juli 2017

Hulporganisatie slaat alarm: een van de grootste watersnoodrampen ooit in Bangladesh

Het Rode Kruis slaat alarm over een van de grootste overstromingen ooit in de geschiedenis van Bangladesh. Ook Nepal en India zijn zwaar getroffen door dit extreme natuurgeweld. Ruim 700 mensen zijn overleden, 24 miljoen mensen hebben acuut hulp nodig. Schoon drinkwater, voedsel en onderdak zijn van levensbelang. Het Rode Kruis wil de hulp opschalen en roept de Nederlanders op om te storten op giro 6868.

De ramp lijkt zich in stilte te voltrekken. Hele gemeenschappen zijn geïsoleerd van de buitenwereld door de overstroming. Zij hebben op geen enkele manier toegang tot andere delen van het land. Het water uit Nepal stroomt door naar lager gelegen gebieden in Bangladesh in India. De situatie wordt in deze gebieden alleen maar schrijnender. Hele gemeenschappen zijn alles kwijt geraakt; van identiteitspapieren tot hun huizen en hun totale inboedel.

Gezondheid op het spel

Meer dan 1800 hulpverleners van het Rode Kruis verlenen hulp. Zij brengen voedsel, schoon drinkwater en materialen om onderdak te bouwen. De gezondheid van de inwoners van de landen staat op het spel. Het stilstaande water is een bron van (dodelijke) ziektes zoals diarree en een broedplek voor muggen die ziektes als malaria en dengue verspreiden. Snelle hulp is daarom van levensbelang zodat meer doden worden voorkomen.

Hulp in kaart

Sinds maandag hebben honderden Nederlanders de hulpverleners in Nepal geholpen met het in kaart brengen van het getroffen gebied, aangezien delen van het land nog niet goed in kaart zijn gebracht. De vrijwilligers hebben met behulp van satellietbeelden wegen, gebouwen, rivieren en open plekken ingetekend. Hierdoor kunnen hulpverleners sneller en efficiënter hulpgoederen brengen naar de slachtoffers.

Naast de inzet van deze Nederlanders hebben 43 medewerkers van het Kadaster gisteren de gehele dag vrij gemaakt om het land belangeloos in kaart te brengen. Daardoor zijn de meeste getroffen gebieden in Nepal goed in kaart. De satellietbeelden van Bangladesh zijn vandaag online gezet om in kaart te brengen. Het Rode Kruis hoopt dat mensen ook nu tijd vrij willen maken om Bangladesh in kaart te brengen, maar ook geld is hard nodig. Doneren kan via giro 6868 of via www.rodekruis.nl.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten