Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent noodhospitaal voor vluchtelingen in Bangladesh

Geplaatst op 16 oktober 2017

Het Rode Kruis opent vandaag een speciaal noodhospitaal in de regio Cox’s Bazar in Bangladesh om vluchtelingen te helpen. Er is dringend meer medische zorg nodig voor de honderdduizenden vluchtelingen uit Myanmar die in kampen nabij Cox’s Bazar verblijven. Mensen met complexe gezondheidsproblemen kunnen nu beter geholpen worden.

Families moesten weken in verschrikkelijke omstandigheden overleven sinds zij gevlucht zijn uit Rakhine in Myanmar”, zegt Dr Pentti Haatanen, hoofd van het ziekenhuis. ,,We bereiden ons daarom voor op patiënten met uiteenlopende en complexe klachten, aangezien ze al lang geen zorg hebben gehad. Van grote wonden die al weken niet zijn behandeld tot ingewikkelde bevallingen.” Ook na de vlucht leven mensen in de kampen in benarde omstandigheden waardoor ziektes kunnen uitbreken. Meer dan 500.000 mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater, niet genoeg eten of geen plek om te slapen.

Complexe problemen

Het is het eerste ziekenhuis dichtbij de kampen dat volledig functioneert. Het ziekenhuis ligt tussen de kampen Kutupalong en Mainnerghona. Klinieken uit de regio en medische teams van het Rode Kruis kunnen patiënten met complexe medische problemen nu doorverwijzen. Sinds 25 augustus hebben medische teams van het Rode Kruis meer dan 4000 mensen behandeld.

Het ziekenhuis bestaat onder andere uit een operatiekamer, een verloskamer en afdeling verloskunde, een afdeling psychologie, een polikliniek en een plek waar mensen in quarantaine geplaatst kunnen worden. Er zijn 60 bedden beschikbaar voor patiënten in het ziekenhuis, dat een grootte heeft van twee voetbalvelden.

Risico ziektes

Door de slechte hygiëne in de kampen is er voor de bewoners een groot risico op ziektes die zich via water verspreiden, zoals cholera. De speciale quarantaineruimte in het ziekenhuis zorgt ervoor dat dergelijke ziekten goed behandeld kunnen worden. De hulp in Bangladesh wordt opgeschaald, mede met geld dat Nederlanders hebben gedoneerd via giro 6868.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten