Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent veldhospitaal met 60 bedden in Rafah  

Geplaatst op 14 mei 2024

Om de vele gewonden in Gaza te kunnen behandelen, opent het Rode Kruis een veldhospitaal in Rafah, Gaza. Het ziekenhuis krijgt 60 bedden en de hulporganisatie denkt zo’n 200 mensen per dag te kunnen behandelen. 

De 60 bedden en daarbij 30 hulpverleners zijn hard nodig om het grote aantal zieken en gewonden te kunnen verzorgen, te midden van een almaar verslechterende humanitaire situatie. Het veldhospitaal heeft de beschikking over een operatiekamer voor noodoperaties, verloskunde, gynaecologie en kraamzorg, pediatrie en een polikliniek. Er is capaciteit voor grote aantallen gewonden en triage wanneer nodig. 

Zwaar onder druk 
Hiermee ondersteunt het Internationale Rode Kruis de constante inspanning van de Palestijnse Rode Halve Maan om mensen te helpen. Derk Segaar is hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis. Hij vertelt: “Collega’s van de Palestijnse Rode Halve Maan werken in ziekenhuizen en op de ambulance. Zij geven al maanden levensreddende hulp aan mensen die getroffen worden door het conflict.”  

“Zij werken onder zeer zware druk: sinds 7 oktober kwamen 18 hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan om het leven, zeker 25 van hun ambulances raakten ernstig beschadigd, net als meerdere ziekenhuizen. De ziekenhuizen in Gaza staan zwaar onder druk. Beschadigingen en tekorten zorgen ervoor dat medische hulp vaak niet beschikbaar is. Ook worden collega’s vastgehouden. Wij maken ons als Rode Kruis ernstig zorgen over hun welzijn.”  

Zorg voor grote groepen mensen
Ondanks al deze uitdagingen gaat de Palestijnse Rode Halve Maan door met zijn werk. Hulpverleners runnen drie gespecialiseerde medische posten, zes normale hulpposten, drie klinieken en zij rijden op de ambulance. Met de komst van het veldhospitaal van het Internationale Rode Kruis wordt deze hulp verder aangevuld. 

“Dit veldhospitaal is gezien de situatie dus keihard nodig”, zegt Segaar. “Bedenk dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nog maar 33 procent van Gaza’s gezondheidszorg in beperkte mate werkt. En de faciliteiten die nog operationeel zijn, staan onder hoogspanning en moeten grote groepen mensen van zorg voorzien.”

Snel meer hulp de grens over 
Het medische personeel ziet extreme situaties, zoals ernstige verwondingen en makkelijk overdraagbare ziekten, vanwege de slechte hygiënische situatie, vervuild water en een niet-werkend riool. Zij voeren daarnaast constant amputaties uit. Dit alles doen zij met de beperkte medische middelen die zij hebben. Segaar: “Het is dan ook van groot belang dat de veiligheid van hulpverleners gegarandeerd is en dat de toevoer aan de grens van voedsel, brandstof en medische hulpmiddelen snel omhooggaat.”  

Het Rode Kruis maakt zich bovendien al maanden ernstig zorgen over het welzijn van de Israëlische gijzelaars in Gaza. Gijzeling is streng verboden onder het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis roept vanaf dag één op tot vrijlating van de gijzelaars en wil hen kunnen bezoeken om hen de hulp te geven die zij nodig hebben.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer