Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis organiseert IJsdaging voor Haïti

Geplaatst op 12 januari 2018

Schaatsen voor schoolkinderen in Haïti

Het Rode Kruis organiseert op zaterdag 3 maart de IJsdaging: een kleurrijk schaatsevenement in Eindhoven waarbij deelnemers 10 kilometer zullen schaatsen voor Haïti. De inwoners van Haïti zijn de laatste jaren meerdere malen geconfronteerd met natuurrampen. Het geld dat met de IJsdaging wordt opgehaald, is bestemd voor het rampbestendig maken van scholen op het eiland. Deze scholen zullen niet alleen de continuïteit van het onderwijs waarborgen, maar dienen ook als schuilplaats bij een volgende ramp. Voormalig Olympisch kampioen Mark Tuitert doet mee in de Snelle Jelle Ronde.

Bij de IJsdaging kunnen deelnemers 10 kilometer schaatsen voor een frisse, nieuwe start in de lente. In de lente begint alles opnieuw, maar het is niet voor iedereen zo makkelijk om opnieuw te beginnen. De inwoners van Haïti zijn de laatste jaren meerdere malen geconfronteerd met natuurrampen. In 2010 zijn zo’n 220.000 mensen getroffen door een alles verwoestende aardbeving – nog altijd ondervinden inwoners van Haïti dagelijks de gevolgen van deze ramp. In 2016 werd het eiland getroffen door orkaan Matthew.

Veilige scholen

De deelnemers van de IJsdaging komen in actie voor de inwoners van de regio Côtes-de-Fer. Op dit moment zijn de scholen in deze regio in slechte conditie en kunnen kinderen niet veilig naar school. Met de sponsorbijdragen van het schaatsevenement worden scholen rampbestendig gemaakt. Veilige schoolgebouwen zorgen niet alleen voor de continuïteit van het onderwijs voor schoolkinderen, wat onlosmakelijk verbonden is aan de toekomst van het eiland, maar ze dienen ook als schuilplaats bij een nieuwe ramp. Iedere school stelt 200 tot 300 kinderen in staat om weer veilig naar school te kunnen en biedt een goede schuilplaats voor de meest kwetsbaren die in de omgeving van de school wonen. De afgelopen jaren zijn er vier scholen opgeknapt waarvan de veiligheid kan worden gegarandeerd, maar er zijn nog veel meer rampbestendige scholen nodig.

Sponsorschaatsen

Deelnemers schaatsen 10 kilometer op hun eigen manier, om zoveel mogelijk geld op te halen voor de inwoners van Haïti. Er zijn twee rondes: een Snelle Jelle Ronde en een Fun Ronde. Behalve een sportieve uitdaging wordt het ook een feestelijk evenement op en rond de baan. Voormalig langebaanschaatser en Olympisch kampioen Mark Tuitert zal op 3 maart starten in de Snelle Jelle Ronde. Het evenement vindt plaats in het IJssportcentrum in Eindhoven van 13.30 uur tot 20.30 uur. Er is plek voor 2500 deelnemers. Schaatsliefhebbers kunnen zich vanaf nu inschrijven kan via onderstaande link: www.ijsdaging.nl.

Noot voor de redactie/niet ter publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met woordvoerder Lisa van Leeuwen op het nummer 070-3053935 of via lvanleeuwen@redcross.nl of met Belinda van der Gaag op het nummer 06-51469454 of via bvandergaag@redcross.nl. De afdeling persvoorlichting is ook te bereiken via persvoorlichting@redcross.nl en op 070 – 4455 612 (ook buiten kantoortijden).

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten