Het Rode Kruis luidt de noodklok vanwege enorme overstromingen in Centraal- en West-Afrika. Ze bedreigen de levens van miljoenen mensen in een regio die al kampt met de gevolgen van conflict en voedselonzekerheid. Er is dan ook dringend veel hulp nodig.
Directe link met klimaatverandering
Noodweer treft in Tsjaad zeker 1,5 miljoen mensen. Zo’n 164.000 huizen werden verwoest. Bijna 260.000 hectare akkergrond spoelde weg, waardoor het risico op voedseltekorten verder toeneemt.
Overstromingen teisteren Tsjaad, Zuid-Soedan, Kameroen, Niger en Nigeria. Miljoenen mensen raken daardoor ontheemd, ziekten liggen op de loer en oogsten gaan verloren. In de getroffen landen zorgt het Rode Kruis voor opvang, voedsel, medische zorg, schoon sanitair en muskietennetten. Maar het is een race tegen de klok, omdat wegen steeds onbegaanbaarder worden door de overstromingen.
Tsjaad ligt in de Sahel-regio, waar hevige regenval nu eens in de 2 tot 5 jaar voorkomt, waar dat eerst eens in de 10 jaar was. Dat klimaatverandering bijdraagt aan de situatie in Midden-Afrika is volgens wetenschappers van het Rode Kruis Klimaatcentrum zeer waarschijnlijk.
Hulp bij bergen van de doden
Ook Zuid-Soedan strijdt al weken tegen het water: overstromingen brengen 735.000 mensen in de problemen, vooral in het noorden. In oktober zullen naar verwachting 3,3 miljoen Zuid-Soedanezen ernstig geraakt worden door de overstromingen.
In Nigeria gaat het om 1 miljoen mensen die bedreigd worden door het water. Het Rode Kruis staat er klaar om hulp te geven aan 200.000 inwoners. Dat aantal verdubbelt waarschijnlijk, omdat de overstromingen verergeren. Teams van het Rode Kruis borgen tot nog toe 22 lichamen van mensen die omkwamen door het natuurgeweld.
Niger kampt ondertussen met de ernstigste overstroming in tien jaar tijd. Het noodweer treft daar ruim 840.000 mensen.
Slechte wegen onbegaanbaar
De rivieren de Logone en de Chari traden buiten hun oevers in Noord-Kameroen, waarbij ze hele dorpen opslokten. Duizenden mensen raakten ontheemd en toch al slechte wegen zijn nu onbegaanbaar. Het water vernietigde ook hier de oogst, in een regio die eveneens kampt met voedselschaarste.
Het Rode Kruis voorziet in Kameroen in jerrycans en waterzuiveringstabletten. Hulpverleners geven er voorlichting over hygiëne, om (de verspreiding van) ziekten te beperken. Medische centra kregen van het Rode Kruis alvast middelen om cholera te kunnen behandelen, mocht dit nodig zijn.
Voorbereiden op de toekomst
Naast noodhulp richt het Rode Kruis zich in de getroffen landen juist ook op de lange termijn. Door mensen de juiste handvatten te geven, kunnen zij in de toekomst beter omgaan met extreem weer en klimaatverandering. Speciale trainingen helpen hen daarbij.
Het Rode Kruis denkt ook mee bij duurzaam herstel van woningen en akkerbouwgronden, zodat mensen veiliger kunnen wonen en zij ook zekerder zijn van voedsel in de toekomst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder