Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: recordaantal mensen in Jemen heeft honger

Geplaatst op 27 november 2019

Floortje Dessing keerde terug naar het door conflict verscheurde land

Het aantal mensen met honger in Jemen is nog nooit zo hoog geweest. In het afgelopen jaar is het aantal met 45% gestegen. 3,2 miljoen vrouwen en kinderen lijden aan acute ondervoeding. Rode Kruis-ambassadeur Floortje Dessing bezocht samen met de directeur van het Rode Kruis, Marieke van Schaik, afgelopen week het door conflict verscheurde land om aandacht te vragen voor een van de grootste stille rampen ter wereld. Het Rode Kruis wil de hulp opschalen om te voorkomen dat mensen honger lijden en heeft daarvoor Giro 6868 geopend.

Twee jaar geleden kwam Floortje vast te zitten tijdens de gevechten in Jemen. “Ik moest toen hals over kop het land verlaten en heb er sindsdien alles aan gedaan om weer terug te kunnen keren,” aldus Floortje. Met hulp van het Rode Kruis slaagde zij er dit keer in om toegang te krijgen tot het voor buitenlanders bijna ontoegankelijke noorden van Jemen. Ze maakte daar opnames voor haar programma ‘Floortje terug naar het Einde van de Wereld’. In deze programmareeks reist zij opnieuw af naar gebieden waar zij in een eerder seizoen is geweest. Voor haar programma interviewt zij de 32-jarige Belgische Rode Kruis-medewerkster Rima die in het door conflict zwaar getroffen gebied werkt. “Natuurlijk vond ik het spannend om terug te gaan naar dit land waar nog steeds zwaar gevochten wordt, maar ik wilde toch terug omdat het verhaal is nog net zo urgent is. We zijn inmiddels twee jaar verder en de oorlog woedt nog steeds voort.”

Floortje vloog naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa waar alleen vliegtuigen van hulporganisaties kunnen landen. Vanaf daar reed ze in een Rode Kruis-konvooi naar de stad Sa’dah niet ver van de noordelijke frontlinie. Ze bezocht samen met Van Schaik onder meer een ziekenhuis waar zwaar ondervoede kinderen worden behandeld. “Het is hartverscheurend om een broodmagere baby van 4 maanden te zien die minder weegt dan een pasgeboren baby”, vertelt Floortje. “De verhalen van de moeders die hun kinderen dreigen te verliezen hebben me enorm aangegrepen. Er is veel te weinig hulp, mensen overlijden omdat ze niet genoeg te eten hebben,” zegt Van Schaik.

70% van de bevolking weet niet waar hun volgende maaltijd vandaan komt. Door het aanhoudende conflict blijven de prijzen stijgen en zijn veel mensen hun inkomen kwijt, waardoor de eerste levensbehoeften onbetaalbaar zijn geworden. De helft van de kinderen in Jemen heeft een groeiachterstand. Ondervoede kinderen hebben een zwakker immuunsysteem, wat hen vatbaarder maakt voor ziekten zoals mazelen. Het Rode Kruis helpt de Jemenieten met voedselpakketten en medische hulp. De pakketten bevatten voedingssupplementen voor ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook is uitbreiding van medische hulp noodzakelijk.

Giro 6868

Het Rode Kruis heeft vorige week Giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor de dreigende hongersnood in Jemen, de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en Zuidelijk Afrika. Met het opgehaalde geld kan het Rode Kruis meer voedselpakketten uitdelen en mensen voorzien van cash, zodat ze hun eigen boodschappen kunnen doen. Door nu te zorgen dat mensen weer genoeg te eten hebben, kunnen we levens redden.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten