Op elkaar gepakte vluchtelingen lopen ernstige gezondheidsrisico’s
Regen in Gaza zorgt voor meer gezondheidsrisico’s. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis. Want zonder brandstof functioneren de watersystemen niet goed. Omdat grote groepen mensen dicht op elkaar leven, raakt deze infrastructuur zo verder overbelast. Hierdoor komt de gezondheid van mensen in het gedrang. Zondag en deze maandag valt opnieuw regen in het gebied.
Het ontbreekt Gaza op het moment ook aan schoon (drink)water. Mensen gebruiken al langere tijd vervuild water, met alle gevolgen van dien. Binnen Gaza zijn zo’n 1,5 miljoen mensen op de vlucht . Dit verergert de druk op de water- en sanitatiesystemen.
Hevige diarree en cholera
Marij Zwart is water- en sanitatie-expert bij het Rode Kruis. Zij vertelt: “Regen verergert de situatie, omdat het water niet goed kan worden afgevoerd. De rioolwaterpompen functioneren niet wegens het gebrek aan brandstof. Op die manier komt vervuild water uit het riool steeds meer bovengronds. Wanneer mensen hiermee in contact komen, worden zij ziek. We verwachten een piek in bacteriële infecties. Denk daarbij aan hevige diarree en het risico op cholera-uitbraken.”
Gevluchte mensen verblijven nu in scholen, bij familie en soms ook in tenten. “Zij leven dicht op elkaar en hebben niet altijd de beschikking over sanitair of stromend water. Niet goed afgevoerd regenwater veroorzaakt op deze plekken al snel een omgeving die gevaarlijk wordt en een bron kan zijn van ziekten.”
Risico het grootst in volle opvanglocaties
Zwart: “De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde dat sinds half oktober ruim 33.500 gevallen van diarree zijn gemeld, vooral onder kinderen jonger dan vijf jaar. Dit is ongeveer zestien keer het maandgemiddelde. Juist onder vluchtelingen neemt zo’n aantal hand over hand toe. Wereldwijd is diarree één van de drie meest voorkomende oorzaken van kindersterfte. De allerzwaksten worden door diarree het hardst geraakt.”
Maar ziekenhuizen zijn uitgeput door het aanhoudende geweld. Personeel kan hun werk met moeite doen, wegens een gebrek aan middelen. Ziekten die gemakkelijk te behandelen zijn, worden zo levensbedreigend. “Denk aan een patiënt die kampt met aanhoudende diarree. Zonder zouten, mineralen, voeding en schoon drinkwater kan deze patiënt uitdrogen, uitgeput raken en uiteindelijk overlijden”, aldus Zwart.
Dit alles bij elkaar zijn dé ingrediënten voor een gezondheidsramp. Het Rode Kruis kan op dit moment helaas alleen mondjesmaat (medische) hulpgoederen de grens overbrengen. Zwart: “Die hulp moet significant omhoog. Daarnaast moet brandstof toegelaten worden en moet het elektriciteitsnet weer worden aangezet, willen we een gezondheidsramp voorkomen en mensen adequaat kunnen helpen. Want schoon water en zorg zijn een mensenrecht.”
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder