Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis roept jongeren op om voorzichtiger te zijn met vuurwerk

Geplaatst op 27 december 2024

Hulporganisatie deelt zeven belangrijke tips om vuurwerkongelukken te voorkomen  

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over het aantal vuurwerkongelukken onder jongeren. De hulporganisatie deelt daarom tips, ook via kanalen waar deze doelgroep veel op zit, zoals Instagram. Illegaal vuurwerk is populair onder jongeren en vaak niet duur, maar wel levensgevaarlijk.  

Volgens VeiligheidNL belandden er de afgelopen jaarwisseling 365 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis met vuurwerkletsel. Bijna 900 mensen bezochten een huisartsenpost. Ruim de helft van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar. 

Tijdens video-opnames sprak het Rode Kruis met meerdere mensen over vuurwerk. Een verpleegkundige vertelde: “Vuurwerkgebruik is ontzettend gevaarlijk voor zowel degene die het afsteekt als de omstanders.” 44% van de vuurwerkslachtoffers is omstander. Te veel mensen die niks met vuurwerk hebben, zijn vaak de dupe van andermans gedrag.  

7 belangrijkste tips 
Vuurwerk is onvoorspelbaar en kan alle kanten op schieten en stuiteren. Vooral letsel aan handen en ogen komt veel voor. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje, en vaak weten mensen niet goed wat ze moeten doen als er iets misgaat. Door je voor te bereiden op de risico’s van vuurwerk kan je nare situaties voorkomen:   

  • Stop vuurwerk nooit los in je jas- of broekzak, of in een openstaande tas. 
  • Draag een veiligheids- of vuurwerkbril, en zorg dat je vrienden en familie er ook een dragen. Gebruik oordoppen om je gehoor te beschermen. 
  • Zet siervuurwerk stabiel neer. Als er geen lanceerstandaard bij zit, vul dan een wijnfles met zand om deze stabiel te houden. Zet vuurwerkpotten vast tussen twee stenen. 
  • Gebruik een aansteeklont om vuurwerk aan te steken. 
  • Steek nooit vuurwerk af terwijl je het in je hand houdt. 
  • Laat omstanders minstens 8 tot 15 meter afstand houden. 
  • Als je vuurwerk niet ontploft, probeer het dan niet opnieuw aan te steken. 

112 en de EHBO App  
Er bestaat altijd een kans dat er iets misgaat. Bij ernstig letsel, zoals oogletsel of een ernstige brandwond, moet je direct 112 bellen. Volg altijd de instructies van de 112-specialist op. Het is belangrijk om niet aan het oog te komen. Verwijder bij een brandwond direct de kleding tijdens het koelen met water. Zorg dat de wond schoon blijft.  

Een lichte brandwond, bijvoorbeeld door hete olie tijdens het gourmetten of oliebollen bakken, kun je vaak zelf behandelen. Daarom raadt het Rode Kruis iedereen aan om de gratis EHBO-app van de hulporganisatie te downloaden. Zo heb je altijd de juiste tips bij de hand.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten