Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis roept op tot de-escalatie van het geweld in Israël en de bezette gebieden

Geplaatst op 12 mei 2021

Burgers betalen een vreselijke prijs

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) roept dringend op tot de-escalatie van het conflict in Israël en de bezette gebieden. Elke minuut dat deze cyclus van geweld voortduurt, is een gevaar voor het leven van mensen, hun huizen, hun werk en de infrastructuur, zoals ziekenhuizen en scholen.

Fabrizio Carboni, regionaal directeur van het Nabije en Midden-Oosten van de ICRC: “De recente raketten in Israël en de luchtaanvallen in Gaza laten zien dat de spanningen en het geweld in Jeruzalem, inclusief de oude stad, sterk oplopen. Het is duidelijk dat deze geweldscyclus zware gevolgen zal hebben voor de burgerbevolking in Israël, het bezette gebied en in de regio.”

Humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis roept de partijen op om de beginselen van het internationaal humanitair oorlogsrecht (IHR) na te leven. Zo zijn alle directe en willekeurige aanvallen op burgers verboden en moeten alle nodige voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen om burgerslachtoffers te voorkomen. Gewapende vijandelijkheden in dichtbevolkte gebieden zullen leiden tot ondraaglijk leed als de IHR-beginselen niet worden nageleefd.

Het Internationale Rode Kruis staat in nauw contact en is in gesprek met alle partijen, het Palestijnse Rode Kruis (Palestine Red Crescent Society, PRCS) en de Magen David Adom Society (MDA). Ook schaalt het de hulpverlening in Gaza op. Carboni: “Het is van cruciaal belang dat mensen toegang hebben tot de gezondheidszorg en medische behandelingen. We doen een dringende oproep tot snelle, veilige en ongehinderde verplaatsing voor ambulances en voor personeel en vrijwilligers om hun belangrijke levensreddende activiteiten uit te kunnen voeren. We hebben materiaal gedoneerd om mensen te helpen die gewond zijn geraakt bij de gewelddadige confrontaties in de oude stad van Jeruzalem en hebben de PRCS ondersteund bij de behandeling en het vervoer van de gewonden naar ziekenhuizen.”

De realiteit is dat gezinnen die samenzijn en vieringen zouden moeten plannen, in plaats daarvan worden geconfronteerd met pijn en angst. “Voor hun welzijn en bescherming is nu terughoudendheid nodig”, aldus Carboni.

De rol van het Rode Kruis in Israël en de Palestijnse gebieden

Het Rode Kruis is sinds 1967 aanwezig in Israël en de bezette gebieden. Het bevordert de naleving van het internationaal humanitair recht en werkt aan het beperken van de impact van geweld, conflicten en bezetting op burgers, door middel van beschermingsactiviteiten en hulpprogramma’s. Het ICRC bezoekt gedetineerden in Israëlische en Palestijnse detentieplaatsen en werkt aan het onderhouden van familiebanden via het Family Visit Program. Het ICRC ondersteunt ook projecten voor levensonderhoud en helpt de toegang tot essentiële diensten, zoals water en elektriciteit, in Gaza te verbeteren. Bovenal komt het Rode Kruis op voor mensen die getroffen zijn door conflicten en we bevorderen hun rechten en waardigheid. Het ICRC heeft kantoren in Tel Aviv, de Westelijke Jordaanoever en Gaza en ondersteunt het werk van de Palestine Red Crescent Society (PRCS) en de Magen David Adom Society (MDA).

Foto boven: Atta Jaber

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer