Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis schaalt coronahulp in Afghanistan op tijdens nieuwe golf 

Geplaatst op 23 februari 2022

Het Rode Kruis in Afghanistan schaalt zijn coronahulp op nu het land wordt geteisterd door een nieuwe golf besmettingen. Het fragiele gezondheidssysteem kan deze piek niet opvangen. Slechts een klein aantal ziekenhuizen functioneert nog en tientallen coronaklinieken moesten al sluiten door gebrek aan medicijnen en andere essentiële medische benodigdheden. Ook is er geen geld om zorgmedewerkers te betalen. Het Rode Kruis breidt de hulp uit in zijn coronaziekenhuis in Kabul en in klinieken door het hele land. Ook ondersteunt de hulporganisatie bij vaccinaties en geven hulpverleners voorlichting om verspreiding te voorkomen.

Hoeveel mensen in Afghanistan in totaal positief zijn, is onduidelijk. Dit komt onder andere omdat er niet voldoende tests beschikbaar zijn in het land. Wel is bijna de helft van de afgenomen tests op dit moment positief, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit wijst op een alarmerende piek in het aantal besmettingen. Slechts tien procent van de mensen in Afghanistan is volledig gevaccineerd.

Hulp van de internationale gemeenschap

Door internationale sancties zijn honderden miljoenen dollars aan buitenlandse hulp niet meer beschikbaar. Dit geld was van cruciaal belang om de gezondheidszorg in het land draaiende te houden. Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt over het hele land, roept het Rode Kruis de internationale gemeenschap op te zorgen dat er weer geld beschikbaar komt voor cruciale gezondheidszorg, testen en andere essentiële hulpverlening. Daarnaast is het van levensbelang dat er meer coronaklinieken komen. Dit verlicht de druk op het kleine aantal ziekenhuizen dat nog wel functioneert.

Mazelen

De gezondheidscrisis in Afghanistan wordt verder verergerd door een mazelenuitbraak. Afgelopen maand zijn duizenden mensen besmet geraakt en tientallen van hen overleden. Het Rode Kruis is bezorgd over deze uitbraak omdat Afghanistan een enorme droogte en voedselcrisis doormaakt, de ergste in decennia. Hierdoor raken veel kinderen ondervoed en zijn ze nog kwetsbaarder voor de zeer besmettelijke mazelen.

62 miljoen euro nodig

Het Rode Kruis schat zo’n 62 miljoen euro nodig te hebben voor hulpverlening in Afghanistan. Hiermee kunnen meer dan een miljoen mensen geholpen worden met gezondheidsdiensten, noodhulp en wederopbouw.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten