Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis schaalt ebolahulpverlening op in Guinee en buurlanden

Geplaatst op 22 februari 2021

Het Rode Kruis schaalt de ebolahulpverlening op in Guinee en zeven buurlanden. De hulporganisatie maakt zich zorgen dat het virus door de nauwe banden met omringende landen snel kan overslaan naar Liberia, Sierra Leone, Côte d’Ivoire of mogelijk nog verder. In Guinee hebben Rode Kruis-hulpverleners geholpen bij de veilige begrafenis van twee mensen die besmet waren met het ebolavirus. Ook ondersteunt de hulporganisatie met schoon drinkwater, water om handen te wassen, maar ook met psychosociale zorg. 

Het Rode Kruis heeft mobiele hulp en voorlichting opgezet in Nzérékoré, de tweede grootste stad van Guinee. Rode Kruis persvoorlichter Naomi Nolte reist eind deze week af naar het gebied om het Internationale Rode Kruis te ondersteunen en spreekt van “grote risico’s voor de buurlanden van Guinee. Ebola heeft, net als corona, geen paspoort nodig, dus we werken met man en macht in Guinee en alle 7 buurlanden om zoveel mogelijk mensen te informeren hoe ze zich het beste kunnen beschermen tegen het virus.” Het Rode Kruis is tevens actief met coronavoorlichting en medische hulp in Guinee.

Nolte: “Nzérékoré was het epicentrum van de vorige ebola epidemie, waarbij meer dan 10.000 mensen om het leven kwamen. Er is veel en intensief grensverkeer tussen Guinee en de buren, waardoor er een groot risico is dat het ebola virus zich snel verspreidt”. Nolte zegt dat er vooral bij begrafenissen ebolabesmettingen plaatsvinden, “want juist bij overlijden is er veel lichamelijk contact, zoals wassen en omhelzen”.

“Net als bij ons in Nederland, staan de mensen in Guinee onder grote druk van de corona pandemie”, aldus Nolte. Door corona en de maatregelen om verdere uitbraken te voorkomen, zijn in Guinee, en in de West-Afrikaanse regio, veel mensen extra kwetsbaar. Het Rode Kruis is bezorgd over voedseltekorten en hongersnood.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten