Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis schaalt noodhulp Oost-Oekraïne op

Geplaatst op 08 februari 2022

Honderdduizenden mensen beperkt toegang tot basislevensbehoeften

Het Rode Kruis schaalt zijn noodhulp op in Oost-Oekraïne. Na acht jaar conflict zijn de humanitaire noden gigantisch voor honderdduizenden mensen die slechts beperkt toegang hebben tot basislevensbehoeften. “De situatie in Oost-Oekraïne is voor heel veel mensen ontzettend schrijnend. Als Rode Kruis doen we er alles aan om zoveel mogelijk mensen te helpen,” zegt Florence Gillette, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Oekraïne. De hulporganisatie helpt mensen aan beide kanten van de frontlinie met voedsel, brandstof, medische voorzieningen en onderdak.

Het extreme winterweer verergert de situatie, met name voor oudere mensen. De strenge winter kan voor hen fataal zijn. Daarom helpt het Rode Kruis ook met het isoleren van huizen. Daarnaast levert de hulporganisatie brandstof en biedt financiële steun om huizen van 35.000 mensen aan beide kanten van de frontlinie te verwarmen.

Humanitair Oorlogsrecht

Het Rode Kruis heeft vertrouwelijke gesprekken met alle partijen om ervoor te zorgen dat burgers en essentiële infrastructuur beschermd worden. Gillette: “Onze boodschap aan alle partijen is duidelijk: burgers en de infrastructuur die nodig is voor hun basislevensbehoeften mogen geen doelwit zijn. Gezinnen moeten elkaar kunnen zien en gedetineerden moeten menselijk worden behandeld. Dit geldt volgens het humanitair oorlogsrecht in alle gewapende conflicten.”

Zorgen om geestelijke gezondheid

Rode Kruis-psycholoog Sofia Reznik maakt zich zorgen over de geestelijke gezondheid van mensen langs de frontlinie. Reznik: “De huidige spanningen in Oekraïne brengen voor veel oudere mensen herinneringen naar boven aan oorlogen die zij in het verleden hebben meegemaakt. We horen dat veel mensen de huidige situatie met vroeger vergelijken. Dat zorgt voor veel verdriet en veel mensen voelen zich hopeloos. Nu zij tegen het einde van hun leven lopen, krijgen ze opnieuw te maken met een onzekere, onstabiele wereld. Ze vrezen continu voor hun leven door het aanhoudende conflict.”

Hulp afgelopen jaar

In het afgelopen jaar heeft het Rode Kruis 37.000 mensen langs de frontlinie voorzien van voedsel en hygiëneproducten. Ook zijn de watervoorzieningen aan beide kanten van de grens gerepareerd. Hierdoor hebben zo’n 872.000 mensen weer toegang tot water. De hulporganisatie heeft medische apparatuur gegeven aan 112 ziekenhuizen en primaire zorginstellingen. Het Rode Kruis hielp 5.600 gezinnen hun beschadigde woning te repareren. Ook gaf de hulporganisatie voorlichting aan 22.000 mensen over de risico’s van mijnen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer