Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis signaleert flinke groei vluchtelingen Griekenland

Geplaatst op 20 april 2018

Het Rode Kruis ziet een toename van vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar Griekenland maken via de gevaarlijke Evros-rivier. Vanaf maart hebben al meer dan 1000 mensen de rivier overgestoken. Afgelopen week zijn er elke dag meer dan 100 mensen in Griekenland aangekomen op deze manier. Het Rode Kruis vreest dat dit het begin is van een nieuwe crisis deze zomer.

Het overgrote deel van de mensen die de oversteek waagt, zijn vrouwen en kinderen. ,,Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Wij zien dat zwangere vrouwen en ouderen de rivier oversteken. Het is een gevaarlijke reis; zij komen totaal uitgeput in Griekenland aan”, zegt Ruben Cano, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Griekenland.

Waterpeil

In de zomer daalt het waterpeil van de rivier, daarom denkt het Rode Kruis dat er straks nog veel meer mensen de gevaarlijke oversteek zullen wagen. ,,We weten niet precies waarom nu meer mensen deze oversteek maken. Maar het Rode Kruis treft voorbereidingen om de hulp nog verder uit te breiden.”

Het Rode Kruis deelt slaapzakken, dekens en luiers uit aan de mensen die nabij de rivier verblijven, waaronder baby’s, kinderen, en zwangere vrouwen. Mensen hebben na deze overtocht regelmatig medische hulp nodig. Vanaf dit gebied is het 35 kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde kliniek, het dichtstbijzijnde ziekenhuis is 150 kilometer vanaf deze plek.

Weinig faciliteiten

Tegelijkertijd ziet het Rode Kruis dat het dichtstbijzijnde centrum, waar mensen zich moeten registreren wanneer zij het land in zijn gekomen, totaal is overbelast. Daarom moeten veel mensen die aan zijn gekomen op eigen gelegenheid naar het registratiecentrum in Thessaloniki, 430 kilometer verder op. Het Rode Kruis stuurt een hulpteam naar deze route, omdat de hulporganisatie vreest dat mensen hulp nodig zullen hebben.

Tussen 2015 en 2016 zijn er meer dan 500.000 migranten aangekomen in Griekenland. Het grootste gedeelte van deze mensen kwamen met bootjes naar Griekenland via de eilanden Lesbos, Samos, Chios en Kos.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten