Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Sinds corona maken jongeren zich meer zorgen over klimaat

Geplaatst op 24 november 2020

Driekwart van de Nederlandse jongeren tussen de 18 en 35 maakt zich redelijk tot grote zorgen over klimaatverandering. Voor ruim één op de vijf zijn deze zorgen sinds de start van de coronacrisis toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Jongeren zien  aandacht voor klimaatverandering kleiner worden door de coronacrisis. Daarnaast geven ze aan dat door de coronamaatregelen nog duidelijker is geworden wat het effect van menselijk gedrag op het klimaat is. Ze hebben de afgelopen tijd gezien dat de lucht helderder en rivieren schoner zijn geworden doordat er bijvoorbeeld minder vliegverkeer is.  

Jongeren zijn goed op de hoogte van de gevolgen van klimaatverandering. Ruim acht op de tien zegt de gevolgen ongeveer tot goed te weten. Ruim 80 procent realiseert zich dat klimaatverandering impact heeft op natuurgeweld zoals stormen, overstromingen en natuurbranden. Toch denkt ruim de helft dat het ook impact kan hebben op aardbevingen, terwijl dat niet het geval is. Negen op de tien ziet in dat klimaatverandering niet alleen iets is van de toekomst. We ondervinden nu al de gevolgen.

Ruim driekwart zet zich zelf al in om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Zo verbruikt zeven op de tien minder water en produceert 74 procent minder afval. 43 procent van de ondervraagde jongeren is van mening dat zijn of haar eigen gedrag van invloed is op de mate waarin mensen wereldwijd getroffen worden door natuurrampen. De groep die denkt dat de invloed van hun gedrag in Nederland te merken zal zijn is iets kleiner: 37 procent.

Naturrampen

Terwijl de aandacht voor het klimaat kleiner wordt, neemt het aantal klimaatgerelateerde natuurrampen fors toe. Uit het World Disasters Report van het Rode Kruis dat vorige week verscheen, blijkt dat inmiddels meer dan vier op de vijf natuurrampen klimaatgerelateerd is. “Het Rode Kruis deelt de zorgen van jongeren over het klimaat. In de eerste zes maanden van de pandemie zijn meer dan 50 miljoen mensen getroffen door zowel corona als klimaatgerelateerd natuurgeweld. Zoals er tijdens de coronacrisis snel en ingrijpend is gehandeld, moet dat ook gebeuren voor klimaatverandering,” aldus Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten