Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis staat klaar om hulp op Europese migratieroutes uit te breiden

Geplaatst op 14 april 2023

Extra hulp op Middellandse Zee en de Balkan

Het Rode Kruis staat klaar om hulp verder uit te breiden op migratieroutes in Europa. De afgelopen weken zijn er onder andere via Italië meer mensen aangekomen na hun vlucht. Het Rode Kruis verwacht dat meer hulp nodig is voor mensen die reizen via migratieroutes over de Middellandse Zee en de Balkan.

In Italië steunt het Rode Kruis mensen, zoals diegenen die recent aankwamen, met medische en psychologische zorg en er worden spullen uitgedeeld die voorzien in de eerste levensbehoeften. Het komt geregeld voor dat mensen geliefden kwijtraken tijdens hun reis. Voor hen bestaat restoring family links, waarbij wordt geprobeerd hen weer met elkaar in contact te brengen.

Honderden steunpunten

Het Rode Kruis helpt mensen die op de vlucht zijn via zogenoemde humanitaire servicepunten op migratieroutes. Dit is al langere tijd nodig en zal voorlopig waarschijnlijk nodig blijven. Het Rode Kruis staat klaar om meer hulp te verlenen op deze punten, of waar nodig meer van deze hulpposten op te zetten.

Dat doen we door honderden servicepunten door heel Europa op te zetten. Daar vinden mensen een plek om zich te wassen, te slapen en te eten en er is medische en psychologische zorg. Hard nodig, omdat de tocht zelf zeer risicovol is. Mensen vluchten vaak met niet meer dan de kleding die zij dragen en onderweg hebben zij voedsel, water en medische of psychosociale hulp nodig. Ook lopen zij een grotere kans om uitgebuit te worden of in gewelddadige situaties terecht te komen.

Hulp in noodsituatie

De Middellandse Zee is één van de dodelijkste migratieroutes ter wereld, waarbij het afgelopen kwartaal de meest dodelijke was sinds 2017. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) berekende dat dit jaar al 441 mensen om het leven kwamen.

Het schip Ocean Viking redt mensen in nood op de Middellandse Zee. De bemanning van de Ocean Viking redde sinds 2021 al meer dan 3300 mensen die zonder deze hulp vermoedelijk zouden zijn verdronken. Aan boord krijgen zij van het Rode Kruis onder andere medische zorg, psychologische hulp en voedsel.

Veilige plek

Ook op land kunnen de risico’s groot zijn. Daarom zette het Rode Kruis een veilige plek op in Noord-Macedonië, vlak bij de grens met Servië. Daar krijgen mensen eveneens allerhande hulp. Zomaar één van de voorbeelden van een servicepunt.

De westelijke Balkan is een van belangrijkste migratieroutes om Europa in te komen. Het Rode Kruis zette daar humanitaire servicepunten op in Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Slovenië en Kroatië.

Het Rode Kruis wil ervoor zorgen dat iedereen die onderweg is op een migratieroute toegang heeft tot humanitaire servicepunten, ongeacht wat iemands status is. Dit doen we niet alleen in Europa, maar op vrijwel alle migratieroutes ter wereld.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten