Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: tientallen miljoenen mensen hebben woonhulp nodig

Geplaatst op 03 oktober 2017

Hulporganisatie vraagt aandacht voor woonproblemen na rampen op vt wonen&design beurs

Het Rode Kruis wil bezoekers van de vt wonen&design beurs laten ervaren hoe het is om te moeten overleven met minimale middelen. De hulporganisatie heeft op de beurs in samenwerking met VT Wonen een huis gebouwd waarin diverse woonsituaties van slachtoffers van rampen zijn nagebootst. Tientallen miljoenen mensen hebben wereldwijd grote tekorten aan woonvoorzieningen, zoals een dak boven het hoofd, een deken om onder te slapen, een goed werkende wc, drinkwater of een pannenset om te kunnen koken. Jaarlijks helpt het Rode Kruis zeker 30 miljoen mensen met deze voorzieningen, zoals de vluchtelingen in Bangladesh en getroffenen door de orkanen in de Cariben.

Op de vt wonen&design beurs komen mensen om advies te vragen over hun woning en inspiratie op te doen voor een nieuw interieur. Tientallen miljoenen mensen ter wereld hebben deze luxe niet en hebben direct woonhulp nodig. Het Rode Kruis voorziet deze mensen van materialen als tenten en dekzeilen en gereedschap voor tijdelijk onderdak, schoon drinkwater, een toilet, keukenset of muskietennet. Zonder deze materialen lopen deze mensen gevaar om ziek te worden door de erbarmelijke omstandigheden. De hulporganisatie heeft giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor deze broodnodige hulp.

Humberto Tan

Rode Kruis-ambassadeur Humberto Tan bezocht onlangs het zwaar getroffen Bangladesh. Naast enorme overstromingen kampt het land ook met een grote instroom aan vluchtelingen vanuit Myanmar. Tan bezocht de vluchtelingenkampen Kutupalong en Balukhali en zag met eigen ogen hoe deze mensen moeten overleven met minimale middelen. “Deze mensen zijn op de vlucht voor geweld en zoeken nu enkel een veilige plek. Voor de rest hebben zij helemaal niets. Heel heftig om te zien”, concludeert Tan. “Huizen zijn gemaakt van bamboe en zeil, maar deze zijn niet opgewassen tegen de extreme regen die er nu is. Rivieren kolken door het kamp, zand kalft af en hutjes staan daardoor niet stabiel. Levensgevaarlijk.” Tan bezocht de mensen in hun hutjes en maakte een fotoreportage over de leefomstandigheden voor de vluchtelingen.

vt wonen&design beurs

De vt wonen&design beurs luidt traditioneel het nieuwe woonseizoen in. Het is de plek waar Nederlanders merken en ontwerpers kunnen ontdekken die hun nieuwe collecties tonen. De nagebouwde woning van het Rode Kruis is te bezoeken in hal 12 van de beurs van 3 tot en met 8 oktober 2017.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten