Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis treft voorbereidingen voor nieuwe cycloon Mozambique

Geplaatst op 24 april 2019

Ruim een maand nadat cycloon Idai zijn verwoestende sporen achterliet, koerst een nieuwe cycloon af op Mozambique en buurlanden. Deze tweede cycloon (genaamd Kenneth) heeft zich gevormd in de Indische oceaan en komt naar verwachting donderdagochtend aan land in het noorden van Mozambique. Het Rode Kruis treft momenteel voorbereidingen in dit gebied, evenals in Tanzania en op de Comoren die mogelijk ook geraakt worden. Vrijwilligers waarschuwen de lokale gemeenschappen in Mtwara en Lindi in Tanzania voor de komst van de cycloon. Ook worden voorraden van hulpgoederen in de regio klaargezet.

Op de Comoren, een eilandengroep tussen Madagascar en Mozambique, maken de autoriteiten zich met name zorgen over het eiland Moroni. Dit eiland precies op het pad van de cycloon. Rode Kruis-teams zijn op het eiland bezig met ‘early warnings’ systemen. In Mozambique staan vrijwilligers klaar in de noordelijke districten Cabo, Delgado en Nampula. Zij zijn begonnen met het informeren van de lokale bevolking, die risico loopt om getroffen te worden door overstromingen als gevolg van deze cycloon. Daarnaast zorgen de vrijwilligers dat er hulpgoederen klaar staan en voorraden aangevuld. Er wordt ook gekeken naar het mogelijk uitzenden van experts naar het gebied als de cycloon voorbij is.

3.012.580 euro op Giro 7244

In maart werden honderdduizenden mensen getroffen door cycloon Idai die in het Mozambikaanse Beira aan land kwam en daar en een enorme ravage aanrichtte door grote overstromingen. Daarna brak cholera uit in het getroffen gebied. Het Rode Kruis opende Giro 7244 voor de slachtoffers van de cycloon, waar inmiddels 3.012.580 euro op is binnengekomen. De omvang van deze ramp is in de afgelopen weken steeds duidelijker geworden, ook in het nabij gelegen Zimbabwe en Malawi. Het Rode Kruis helpt honderdduizenden mensen met onderdak en schoon drinkwater. In totaal is voor de hulpverlening na cycloon Idai 27,5 miljoen euro nodig voor noodhulp en het voorkomen van ziektes. Vanuit Nederland zijn er hulpverleners in Beira, maar ook in het getroffen gebied in Malawi.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten