Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis treurt om overleden hulpverleners in Afghanistan en CAR

Geplaatst op 19 mei 2017

Uit medeleven hangt het Nederlandse Rode Kruis de vlag half stok.

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het grote aantal hulpverleners dat dit jaar al is omgekomen tijdens het verlenen van hulp. Deze week kwam er zowel in Afghanistan als in de Centraal Afrikaanse Republiek een hulpverlener om het leven. De hulpverlener in Afghanistan was bezig met de vaccinatie van kinderen. Het Nederlandse Rode Kruis zal vandaag ter nagedachtenis van de hulpverleners de vlag half stok hangen en op sociale media aandacht vragen voor dit zinloze geweld.

Eerder dit jaar kwamen er al hulpverleners om in Nigeria, CAR, Afghanistan, Mexico en Syrië. In Syrië zijn sinds het begin van het conflict al 70 hulpverleners om het leven gekomen. Dit is niet alleen een drama voor de families, maar het is ook in strijd  met de regels van het Humanitair Oorlogsrecht. Het Rode Kruis wil iedereen eraan herinneren dat hulpverleners veilig hun werk moeten kunnen doen en dat burgers nooit een doelwit mogen zijn. Het Rode Kruis roept alle partijen op die in de diverse landen die betrokken zijn bij een conflict om aan deze verplichtingen te voldoen.

Dit soort aanslagen bemoeilijken en vertragen de hulpverlening in de betreffende conflictgebieden, omdat extra veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen. Het Rode Kruis biedt vaak onder moeilijke omstandigheden humanitaire hulp in crisis en conflictgebieden. Onze hulpverleners zoeken de grenzen op om hulp te kunnen verlenen, met dagelijks gevaar voor eigen leven. Zowel in de gebieden die onder controle zijn van de regering als andere strijdende partijen. Het Rode Kruis helpt jaarlijks wereldwijd miljoenen mensen in crisisgebieden met schoon drinkwater, voedsel, dekens en medische hulp.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie over kunt u terecht op de website van het Rode Kruis. U kunt ook contact opnemen met Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels op het nummer 06-54918481.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis doet wat mogelijk is om mensen in Gaza te helpen

23 februari 2024

Al sinds de start van het conflict zet het Rode Kruis zich in om noodhulp te bieden in en rond Gaza. Hoewel vrachtwagens vanwege de strenge controles mondjesmaat Gaza binnenkomen, probeert de Egyptische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, Gaza zoveel mogelijk te ondersteunen in eigen land. Maar liefst 2.400 vrijwilligers zetten zich daar dagelijks in voor Gaza.

Lees meer