Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis verlengt dakreparatieproject op Sint-Maarten

Geplaatst op 20 februari 2020

Dankzij financiële bijdrage Trustfonds voor Wederopbouw kan Rode Kruis meer daken repareren na orkaan Irma

Het Rode Kruis verlengt zijn dakreparatieproject op Sint-Maarten voor getroffenen van orkaan Irma. De hulporganisatie krijgt hiervoor financiële middelen uit het ‘Sint Maarten Trustfonds’. Het Rode Kruis kan hierdoor ongeveer 200 extra daken repareren van mensen die deze hulp nodig hebben. Daarnaast focust het Rode Kruis op het voorbereiden van de bevolking op een eventuele nieuwe ramp en blijft de hulporganisatie actief met activiteiten op het psychosociale vlak.

Het Trustfonds is gefinancierd door de Nederlandse overheid en wordt beheerd door de Wereldbank. Het Rode Kruis ontvangt een subsidie uit het Trustfonds en is daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project.

De afgelopen jaren heeft het Rode Kruis meer dan duizend families geholpen met de reparatie van hun dak, nadat deze zijn verwoest door orkaan Irma. Deze hulp is gefinancierd met geld dat is opgehaald tijdens de ‘Nationale Actie Nederland helpt Sint-Maarten’ van het Rode Kruis in 2017. Mensen in Nederland zamelden destijds ruim 18 miljoen euro in om de mensen op Sint-Maarten te helpen. Nu, meer dan 2,5 jaar nadat orkaan Irma het eiland verwoestte, heeft het Rode Kruis bijna 27.000 mensen geholpen met noodhulp, en heeft het Rode Kruis duizenden voedselbonnen, schoolmaaltijden en hulpgoederen uitgegeven. Vrijwel al het gedoneerde geld is, zoals gepland, besteed of gepland om te worden uitgegeven dit jaar.

,,Het Rode Kruis is blij dat we met het geld van het Trustfonds van de Wereldbank nog meer mensen kunnen helpen met de reparatie van hun dak. Tot nu toe hebben wij gewerkt in een aantal buurten. We zijn begonnen in de wijken waar de meeste schade was en de meest kwetsbare groepen wonen. Nog altijd zijn er families die hulp nodig hebben met het herstellen van hun woning. Het is mooi dat we nog 200 families extra kunnen helpen”, zegt Fanny de Swarte, hoofd van de hulpoperatie van het Rode Kruis op Sint-Maarten.

Rampenvoorbereiding

Eén van de andere prioriteiten is de bevolking voorbereiden op een nieuwe ramp, zoals een orkaan. ,,Het is helaas denkbaar dat het eiland nogmaals wordt geraakt door een orkaan, of bijvoorbeeld een flinke storm. We kunnen rampen niet voorkomen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat een orkaan een minder grote impact heeft op het eiland. Bijvoorbeeld door mensen voor te lichten en voor te bereiden op een nieuwe ramp. Hiervoor werken we samen met meerdere partijen”, concludeert De Swarte. Na orkaan Irma raakten veel mensen naast hun huis ook nog eens hun baan in het toerisme kwijt. Het Rode Kruis traint mensen uit de toeristenbranche om vaardigheden te ontwikkelen die zij kunnen gebruiken om ook in andere branches te kunnen werken, zoals de scheepvaart of onderhoud van apparaten.

Songcontest

Daarnaast is het Rode Kruis samen met lokale autoriteiten lesmateriaal aan het ontwikkelen voor scholen. Ook is het Rode Kruis afgelopen maand gestart met een bewustwordingscampagne in de vorm van een songcontest op het eiland. Iedereen kan meedoen en een nummer schrijven waarin tips voor voorbereiding op een ramp centraal staan.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer