Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis verscheept eerste 6500 kilo hulpgoederen voor getroffenen brand Moria

Geplaatst op 11 september 2020

Het Rode Kruis heeft een noodhulpteam en 6500 kilo aan hulpgoederen naar Lesbos verscheept om de getroffenen door de brand in het kamp Moria te helpen. De eerste batch hulpgoederen bevat dekens en toiletspullen. De spullen komen deze ochtend aan op het eiland. Duizenden mensen leven nu zonder een dak boven hun hoofd. Het Rode Kruis is bezorgd over de humanitaire crisis die volgt op de brand. Veiligheid en onderdak voor deze mensen moet de hoogste prioriteit krijgen.

Het Rode Kruis benadrukt dat juist nu, tijdens deze coronapandemie, vluchtelingen en kwetsbare migranten meer steun nodig hebben. Zij hebben minder goede toegang tot gezondheidszorg, kunnen minder goed afstand houden en hebben geen goede toegang tot water en zeep. De getroffenen moeten de humanitaire hulp kunnen krijgen die nodig is.

Evacuatie humanitaire noodzaak

Het evacueren van de vluchtelingen en migranten van de Griekse eilanden naar een veilige plek is een humanitaire noodzaak. Het Rode Kruis dringt erop aan om ook op het vaste land de opvangcapaciteit te vergroten, bijvoorbeeld met behulp van hotels en appartementen, om zo overbevolkte opvangplekken te voorkomen.

Meer hulpgoederen

Het Rode Kruis verwacht dat er op dit moment nog meer hulpgoederen nodig zijn op Lesbos om iedereen op een goede manier te helpen. Meer mobiele klinieken, toiletspullen en kookgerei zijn nodig om voor de duizenden mensen te zorgen.

De hulpverleners van het Rode Kruis op Lesbos zijn getraind in eerste hulp, psychosociale zorg en het contactherstel van familieleden. Het Rode Kruis helpt ook in kampen op het vaste land van Griekenland. De hulporganisatie heeft mobiele klinieken, centra waar alleenstaande kinderen worden opgevangen en een hulplijn voor migranten.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer