Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis verstrekt half miljoen schoolmaaltijden op Sint-Maarten

Geplaatst op 15 maart 2021

Half jaar na orkaan Irma is hulp in levensonderhoud nog heel hard nodigGeplaatst op: 6 maart 2018

De eerste maanden na de orkaan heeft het Rode Kruis hulpgoederen uitgereikt aan 26.701 mensen. Er werd 116.738 liter water uitgedeeld, 11.828 dekzeilen, 1339 hygiënepakketten en 8.008 voedselpakketten.

Na deze noodhulpfase gaat de hulp onverminderd door. Een groot deel van de bevolking kampt met werkloosheid doordat de toeristische sector zwaar is getroffen door orkaan Irma. Tegelijkertijd moet iedereen zichzelf en familie voorzien van eerste levensbehoeften én aan de slag om hun huizen en het eiland weer op te bouwen. Het voeden van kinderen is voor een groot deel van de ouders een grote zorg. Daarom staan hulpverleners van het Rode Kruis iedere doordeweekse dag ’s ochtends vroeg kilo’s pasta, groenten en vlees te bereiden voor kinderen op openbare basisscholen op Sint-Maarten.  Het Rode Kruis helpt gezinnen door ontbijt en warme lunch te bereiden op 18 basisscholen. Dit doet de hulporganisatie in ieder geval tot eind mei.

Voedselbonnen

Kwetsbaren, zoals ouderen, gehandicapten en eenoudergezinnen, komen in aanmerking voor ‘food vouchers’ van het Rode Kruis. Vanaf november hebben bijna 3000 huishoudens voedselbonnen gekregen. Met de bonnen van $ 83,33 per stuk kunnen mensen naar vier deelnemende supermarkten. Ieder huishouden krijgt in totaal vier van deze bonnen. Komende maand start een nieuwe distributie, de komende maanden verwacht het Rode Kruis voedselbonnen uit te delen voor 1500 huishoudens.

Orkaan Irma zorgde ervoor dat zo’n 7.000 mensen zijn ontheemd. Nog ongeveer 60 gezinnen verblijven in collectieve opvangplekken. Anderen wonen bijvoorbeeld bij familie, vrienden of kennissen. Het Rode Kruis wil 2.000 huishoudens in 9 districten helpen met de reparatie van hun huis met het House Repair-programma.

Reparatie

Het Rode Kruis selecteert de huishoudens die in aanmerking komen voor het House Repair-programma. Ook in dit programma wordt gefocust op de meest kwetsbare groepen. Hulpverleners van het Rode Kruis gaan langs de huizen om schade op te nemen en technisch advies te geven. Idee is dat de huizen sterker teruggebouwd worden, zodat de huizen beter bestand zijn tegen een toekomstige orkaan. Na dit advies kunnen de bewoners gereedschap en bouwmateriaal krijgen van het Rode Kruis. Het zijn drukke tijden voor loodgieters, timmermannen en bouwkundigen op het eiland. Gezien de schaarste aan technisch personeel, duurt het uitrollen van dit programma langer dan gehoopt. Het Rode Kruis hoopt zo snel mogelijk genoeg gekwalificeerd personeel te hebben om de getroffenen snel en adequaat te kunnen helpen.

Orkaanafval

Orkaan Irma heeft gezorgd voor een enorme berg aan afval. “Tussen oktober en januari is de hoeveelheid afval op de berg van Pond Island op Sint-Maarten zo ongeveer verdubbeld”, constateert Michel Becks, expert humanitaire innovatie bij het Rode Kruis. Deze berg wordt vermoedelijk groter, naarmate meer mensen hun huizen opruimen. Het Rode Kruis start met een project om orkaanafval op een duurzame en innovatieve manier te recyclen. De materialen die uit het recycleproces komen kunnen gebruikt worden in de herbouw of het recyclen zorgt voor nieuwe werkgelegenheid. Dit doet de organisatie samen met ondernemers uit Sint-Maarten en Nederland.

 De verlenging van het schoolmaaltijdenprogramma en de start van het ‘Waste to Work’ project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun. Dit zijn twee van de early recovery projecten die worden gefinancierd uit het Nederlandse Wederopbouwfonds voor Sint Maarten, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer