Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis verzorgt voeten nóg sneller tijdens deze 4Daagse

Geplaatst op 17 juli 2023

Naast talkpoeder nu ook ‘priority service’ 

Het Rode Kruis zet dit jaar de wandelaar zelf aan het werk, zodat mensen met blaren sneller kunnen worden behandeld tijdens de Nijmeegse 4Daagse. Dankzij een bliksemsnelle blaarbehandeling wordt de behandeltijd nog korter, omdat wandelaars met schone voeten in aanmerking komen voor de ‘priority service’. Door de voeten eerst zelf schoon te maken, wordt de wandelaar eerder geholpen. In totaal verlenen 860 vrijwilligers van het Rode Kruis dit jaar hulp op de behandelposten van de 105e Vierdaagse en bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. 

Het Rode Kruis kijkt ieder jaar opnieuw hoe de hulp zo efficiënt mogelijk kan verlopen, zodat wandelaars ook sneller hulp krijgen. De hulporganisatie test de nieuwe ‘priority service’ dit jaar voor het eerst. De wandelaar verzorgt de eerste stap in het blaarbehandelproces zelf: voor de behandeling maken zij de voeten alvast schoon, zodat de hulpverleners direct aan de slag kunnen met de blaren. 

Blaarbehandelingen  
Naast de veelvoorkomende behandeling waarbij blaren worden ingetaped, passen de hulpverleners ook andere behandelmethodes toe, zoals het afplakken met kleefpleisters en het gebruik van vette watten tussen de tenen. Dat verkleint  de kans op meer en grotere blaren. Voor mensen met allergieën gebruiken hulpverleners speciale fixatiepleisters. De Rode Kruisers zetten alles op alles om de voeten dusdanig te behandelen dat elke wandelaar de finish haalt, zelfs mét blaren.  

Blaren voorkomen is altijd beter, maar preventief afplakken geeft geen garantie. Het Rode Kruis geeft de tip om, als je van tevoren wilt afplakken, dit alleen te doen met wandeltape. Andere materialen zoals bijvoorbeeld ducktape zijn moeilijk te verwijderen en zorgen ervoor dat de wachttijd alleen maar oploopt.  

Honderden vrijwilligers  
Het Rode Kruis zet dit jaar zo’n 300 EHBO’ers en 92 verpleegkundigen en artsen in bij de wandelmarsen. Zij staan op posten langs de route en op het start-finishterrein, waar een blaarbehandelcentrum staat voor 80 mensen per keer. Daarnaast houden de Rode Kruis-vrijwilligers zich de hele week bezig met kleine en grote ongevallen: van blaren en krampen tot insectenbeten en flauwtes. 

Tijdens de Vierdaagsefeesten zet het Rode Kruis zo’n 125 vrijwilligers in. Ook zijn honderden vrijwilligers actief om de logistiek en de meldkamer te ondersteunen en de eigen verblijflocaties voor alle vrijwilligers te verzorgen. In totaal gaat het om 860 mensen, ruim 160 meer dan vorig jaar.  

Blaren tellen 
Tijdens de vorige editie van de Nijmeegse 4Daagse in 2022, die een 3Daagse werd, hielp het Rode Kruis bijna 3000 wandelaars. In totaal voerden de hulpverleners bijna 1800 blaarbehandelingen uit, een heel stuk minder dan in 2019. Toen waren dit er 5804. Dat komt onder andere doordat er een dag minder werd gewandeld en er andere weersomstandigheden waren. Hoeveel blaren het Rode Kruis dit jaar behandelt, hangt onder andere af van het aantal mensen dat meeloopt en het weer. 

Elke dag om 16:00 uur geeft het Rode Kruis tijdens de persconferentie op de Wedren een update over het aantal mensen dat de hulporganisatie helpt tijdens deze editie van de Nijmeegse 4Daagse.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten