Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis vraagt aandacht voor ongedocumenteerden op Bevrijdingsdag

Geplaatst op 02 mei 2018

“Vrijheid betekent voor mij te kunnen zijn wie je bent.”

Het Rode Kruis vraagt op Bevrijdingsdag aandacht voor ongedocumenteerden met de ‘Break the Silence Disco’. Tijdens de stille disco delen jongeren zonder verblijfsvergunning hun levensverhaal en favoriete muziek met bezoekers. De hulporganisatie wil hiermee laten zien dat vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is en festivalbezoekers op een luchtige manier in contact brengen met een zwaar onderwerp. De Break the Silence Disco zal op 5 mei op alle Bevrijdingsfestivals staan.

“Ik wil de stem van de mensen zonder stem zijn”

Tijdens de stille disco kunnen bezoekers via een eigen koptelefoon naar de verhalen en muziek van vijf jonge migranten luisteren. Zij vertellen over hun land van herkomst, hun verblijf in Nederland en wat vrijheid voor hen betekent. Peter uit Gambia is een van de insprekers. Tijdens het inspreken had hij nog geen verblijfsvergunning; inmiddels heeft hij die wel. Peter: “Ik vluchtte naar Nederland voor vrijheid, omdat ik in mijn eigen land niet veilig was. Ik wil de stem van de mensen zonder stem zijn.”

Vrijheid

Het Rode Kruis vindt het belangrijk om stil te staan bij vrijheid. In Nederland zijn naar schatting ongeveer enkele tienduizenden ongedocumenteerden; onder hen ook vele jongeren. Zij dromen over een toekomst, waarin ze kunnen doen wat ze willen. Zoals Izzy: “Vrijheid betekent voor mij de mogelijkheid om dingen op je eigen manier te doen. En om te kunnen zijn wie je bent.”

De Break the Silence Disco is gratis toegankelijk voor iedereen. Van 13 tot 18 uur kunnen mensen luisteren naar de bijzondere verhalen van de gevluchte migranten. De verhalen zijn komende zomer ook op een aantal festivals te beluisteren, zoals op Pinkpop. Vorig jaar stond de stille disco voor het eerst op 12 bevrijdingsfestivals en kwamen meer dan 3500 bezoekers dansen op de muziek en luisteren naar de verhalen van gevluchte jongeren.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten