Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis vreest ziektes in Mozambique door gebrek aan schoon drinkwater

Geplaatst op 22 maart 2019

Hulporganisatie schaalt hulpverlening op wat betreft water en hygiëne

Het Rode Kruis schaalt hulpverlening wat betreft water en hygiëne op in Mozambique. Grote delen van Mozambique staan onder water nadat Cycloon Idai het land trof. Schoon drinkwater is van levensbelang na deze ramp. De hulporganisatie stuurt experts op dit gebied naar Mozambique en zorgt ervoor dat water gezuiverd wordt.

,,Er is veel stilstaand water door de overstromingen in Mozambique. Juist door dat water kunnen ziektes als cholera en diarree zich razendsnel verspreiden”, zegt Michel Becks, water en sanitatie-expert van het Rode Kruis. Hij vertrekt naar Mozambique om hulp te verlenen. ,,Mijn prioriteit is om te zorgen dat schoon drinkwater terecht komt bij de mensen die het zwaarst zijn getroffen.”

Het Rode Kruis installeert in Mozambique onder andere waterzuiveringsinstallaties die voor schoon drinkwater kunnen zorgen. De installaties zullen zo’n 35.000 mensen voorzien van schoon drinkwater. Ook worden er meerdere experts op dit gebied naar het rampgebied gebracht, zij zullen zich onder andere focussen op de distributie van schoon water, maar ook kijken hoe de watervoorzieningen in het land zo snel mogelijk hersteld kunnen worden.

Ziektes

Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s na de ramp voor de duizenden getroffenen. Door in te zetten op schoon drinkwater hoopt de hulporganisatie te voorkomen dat vele mensen ziek zullen worden.

De getroffenen zijn vrijwel alles kwijtgeraakt door de ramp. Zo’n 400.000 mensen zijn dakloos geraakt door de overstromingen. Daarom deelt het Rode Kruis hulpgoederen voor onderdak, zoals dekzeilen en dekens, uit zodat mensen kunnen overleven. Daarnaast zorgt de hulporganisatie voor medische hulp. Ook helpt het Rode Kruis familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren met contactherstel.

Giro 7244

Het Rode Kruis heeft giro 7244 geopend om hulp te kunnen verlenen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. De drie landen zijn zwaar getroffen door Cycloon Idai en de hevige regenval. Het Rode Kruis schat ongeveer 9 miljoen euro nodig te hebben om de zwaarst getroffenen van de ramp te helpen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten