Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis waarschuwt voor grotere humanitaire crisis in Myanmar

Geplaatst op 01 april 2021

Hulporganisatie vraagt om bescherming van hulpverleners

Het Rode Kruis is enorm bezorgd over het toenemende aantal burgerslachtoffers en het verder oplopende geweld in Myanmar, nadat het leger de macht heeft gegrepen twee maanden terug. De hulporganisatie waarschuwt dat er een grotere humanitaire crisis dreigt te komen in het land. Het Rode Kruis in Myanmar heeft aan meer dan 2.000 mensen eerste hulp moeten bieden na het geweld. “De mate van geweld tegen de bevolking is schokkend, er zijn vele mensen ernstig gewond geraakt. Hulpverleners van het Rode Kruis bieden eerste hulp, vaak zijn ook zij in gevaar tijdens hun werk”, concludeert Alexander Matheou, directeur van het Internationale Rode Kruis in de regio Azië.

“Hulpverleners van het Rode Kruis in Myanmar zijn een aantal keer onterecht gearresteerd, geïntimideerd of gewond geraakt tijdens hun werk. Ook zijn ambulances beschadigd. Dit is onacceptabel. Hulpverleners moeten ongehinderd hun werk kunnen doen en mogen nooit doelwit zijn van geweld. Ze zijn er om mensen in nood te helpen”, zegt Matheou.

Hulpverlening

Momenteel is het Rode Kruis van Myanmar een van de weinige organisaties die hulp kan verlenen in het land. De hulporganisatie wordt geaccepteerd door de mensen in Myanmar en heeft een netwerk door het hele land. Bijna 2.000 Rode Kruis-vrijwilligers werken op 246 EHBO-posten op verschillende 175 locaties in het land. Ook zijn er 142 ambulances actief om gewonden of ernstig zieken te behandelen en te vervoeren.

Coronavirus

De onrust in het land heeft ook een groot effect op de hulpoperatie tegen verspreiding van het coronavirus. Het testen, bron- en contactonderzoek en hulpverlening voor mensen die het coronavirus hebben opgelopen staat sinds twee maanden op een lager pitje. “Dit zou kunnen zorgen voor een nog diepere humanitaire crisis, als dit zorgt voor een nieuwe golf van coronabesmettingen in het land.”, besluit Matheou. Ook zijn er zorgen over de economie. “Wanneer basisfaciliteiten als gezondheidszorg, de banken en transport en logistiek stilvallen door het huidige geweld, kunnen we prijsstijgingen verwachten, met voedselonzekerheid voor de bevolking tot gevolg. Dit kan ervoor zorgen dat mensen willen vluchten voor de situatie en dat medische noden oplopen.”

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten