Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

Geplaatst op 21 mei 2024

Hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen  

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen. Het is slim om waardevolle spullen naar een plek waar het water niet bij kan. Boven op een kast of op de eerste verdieping, bijvoorbeeld. 

Verschillende plekken in Nederland, zoals het Friese dorp Buitenpost en het Zuid-Hollandse Noordwijk, werden gisteren al getroffen door het noodweer. Het Rode Kruis raadt mensen aan om, als het keihard regent, de afvoer van toilet, gootsteen of het afvoerputje af te sluiten door er een theedoek of andere prop in te stoppen. En door iets zwaars op de wc-deksel te zetten, voorkom je dat rioolwater via de wc omhoogkomt.  

Wateroverlast nu nog voorkomen 
Ook is het slim om je auto te parkeren op de handrem of in een versnelling, om te voorkomen dat je auto wegdrijft als het water snel stijgt. In huis kan je emmers of bakken neerzetten om water op te vangen. En door de stroom tijdelijk af te sluiten, voorkom je stroomstoringen en brand. 

Naar elkaar omkijken
In een noodsituatie, zoals hevige regenval of een overstroming, is het volgens het Rode Kruis belangrijk dat mensen naar elkaar omkijken. Bel iemand op die zichzelf minder goed kan redden en vraag of hij of zij hulp nodig heeft. Let een beetje op elkaar en denk ook aan de mensen die slechter ter been zijn of op een andere manier in een kwetsbare positie zitten. 

Maatregelen op de langere termijn
De hulporganisatie deelt ook tips om wateroverlast op de langere termijn te voorkomen. Jaarlijks kan je controleren of de regenpijp goed is bevestigd aan de dakgoot. Ook is het belangrijk dat de dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil. Bovendien hebben veel mensen enkel tegels in hun tuin liggen, waardoor het water slecht wegstroomt. Door de tuin te vergroenen, stroomt het water sneller weg en dus niet je huis in. Tot slot, als je een kelder of souterrain hebt, is het raadzaam om te zorgen voor waterdichte ramen, deuren, kozijnen en vloeren. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten