Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis waarschuwt voor kou op Koningsnacht 

Geplaatst op 26 april 2023

Het kan koud worden op Koningsnacht. Daarom roept het Rode Kruis mensen op goed voorbereid op pad te gaan. De gevoelstemperatuur kan in de nacht van woensdag op donderdag namelijk dalen tot 2 graden boven nul. Want vooral als mensen alcohol drinken, ligt onderkoeling op de loer en dat kan nare gevolgen hebben.  

Onderkoeling ontstaat sneller als mensen gedronken hebben. Alcohol verwijdt de bloedvaten, dat geeft een warm gevoel, maar je verliest hierdoor ook warmte. De lichaamstemperatuur daalt, maar mensen voelen dat door de alcohol niet. Daarom waarschuwt het Rode Kruis feestvierders. Goed voorbereid zijn, kan een boel ellende voorkomen.  

Pas op voor koude grond  

Het Rode Kruis waarschuwt ook mensen die op een van de vele vrijmarkten hun spullen verkopen. Louise Schalkoort, EHBO-instructrice bij het Rode Kruis: “De kou van woensdagnacht blijft nog in de grond zitten. Laat kinderen daarom niet op de koude grond zitten, maar neem een stoeltje mee. En kleed ze goed aan. Het is goed om voldoende water of warme thee te drinken en tussendoor goed te eten.”  

EHBO door heel Nederland  

Honderden hulpverleners van het Rode Kruis staan op Koningsnacht op ruim 100 plekken in Nederland klaar om eerste hulp te verlenen. Op tal van festivals en evenementen kunnen mensen bij EHBO-posten terecht en ook in de binnensteden van Amsterdam en Utrecht is het Rode Kruis te vinden.  

Op alle EHBO-posten is er aandacht voor de kou. Schalkoort: “Op de EHBO posten hebben we (isolatie)dekens klaarliggen, waardoor mensen sneller warm worden. En eventueel ook warme dranken, zoals thee of bouillon. Gelukkig blijft het droog, maar de kou moeten we niet onderschatten. Het wordt zelfs kouder dan Nieuwjaarsdag.”  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer