Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: watervoorziening miljoen mensen Oost-Oekraïne beschadigd door gevechten

Geplaatst op 22 februari 2022

Hulporganisatie roept alle partijen op het humanitair oorlogsrecht te respecteren

Nu de gevechten weer oplaaien in Oekraïne, dreigt essentiële infrastructuur opnieuw volledig uitgeschakeld te raken. Belangrijke watervoorzieningen zijn de afgelopen dagen beschadigd geraakt door de gevechten in Oost-Oekraïne. Meer dan een miljoen mensen in en rond het gebied waar gevochten wordt, zijn afhankelijk van deze infrastructuur voor schoon drinkwater. Ook ziekenhuizen worden hierdoor geraakt. “Het Rode Kruis roept alle partijen op het humanitair oorlogsrecht te respecteren en om infrastructuur die essentieel is voor het overleven van de bevolking te sparen,” aldus Florence Gilette, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Oekraïne.

De laatste acht jaar hebben gevechten in Oost-Oekraïne er regelmatig toe geleid dat steden, dorpen en plattelandsgemeenschappen geen toegang hadden tot schoon drinkwater, gas of elektriciteit. Gilette: “Wij maken ons ernstig zorgen over de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne van de afgelopen dagen. De bevolking draagt de last van acht lange jaren van conflict en we hopen oprecht dat ze niet nog meer leed hoeven te doorstaan.”

Reparatie van watervoorzieningen

De beschadigde infrastructuur moet dringend gerepareerd worden zodat mensen zo snel mogelijk weer schoon drinkwater hebben. Het Rode Kruis ondersteunt het lokale waterleidingbedrijf om de infrastructuur zo snel mogelijk te herstellen. Mocht dit te lang duren, kan de hulporganisatie ondersteunen met eventuele tijdelijke noodoplossingen, zoals het uitdelen van schoon drinkwater met tankwagens.

Humanitair Oorlogsrecht

Ook in oorlogstijd gelden regels, namelijk het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis is van oudsher hoeder van het humanitair oorlogsrecht. Het humanitair oorlogsrecht stelt grenzen aan oorlogsvoering en biedt bescherming aan burgers, hulpverleners en krijgsgevangenen. Deze universele afspraken zijn onder andere vastgelegd in de vier Verdragen van Genève. Wereldwijd zet het Rode Kruis zich in om respect voor het humanitair oorlogsrecht te bevorderen. Dit doet de organisatie door in gesprek te gaan met betrokkenen, zoals strijdende partijen. Om respect voor het oorlogsrecht te bevorderen is het ook in tijden van vrede belangrijk om kennis van dit recht te verspreiden.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten