Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: wereld lijkt de mensen in kampen Bangladesh te zijn vergeten

Geplaatst op 22 augustus 2019

Moeilijk om geld op te halen voor langlopende crises

Twee jaar nadat een grote stroom mensen gevlucht is uit Myanmar naar Bangladesh, zitten tienduizenden mensen nog vast in kampen in Cox’s Bazar. Hulp voor deze mensen blijft van levensbelang, maar het is steeds lastiger om donaties te krijgen voor dit soort langslepende rampen. Ondertussen leven de mensen daar in op elkaar gepakte hutten van zeil en bamboe in slechte leefomstandigheden, ver onder de internationale standaarden. Daarom start het Rode Kruis een nieuwe vorm van actie om geld op te halen voor de hulp. In september vraag het Rode Kruis sporters om zichzelf uit te dagen voor vluchtelingen om zo te zorgen voor betere leefomstandigheden en de broodnodige hulp voor vluchtelingen. Dit doen ze via de actie Verder voor Vluchtelingen.

Op dit moment zijn er gezinnen in Cox’s Bazar die met hun familie leven in hutten van 10 vierkante meter, terwijl 30 vierkante meter de standaard is. Tegelijkertijd kunnen de weersomstandigheden in Cox’s Bazar extreem zijn. Slagregens, hitte, tropische stormen en cyclonen zijn geen uitzondering in deze regio. Daar zijn vele hutten niet tegen bestand. Betere woonplekken zijn daardoor letterlijk van levensbelang. ,,Net nadat de grote stroom mensen uit Myanmar na Bangladesh kwam, was onze focus om te zorgen dat we konden voorzien in de basisbehoeften van de mensen”, zegt Syad Ali Nasim Khaliluzzaman, hoofd van de hulpverlening van het Rode Kruis in Cox’s Bazar. ,,Nu mensen hier zo lang zitten, moeten we ervoor zorgen dat we de leefomstandigheden kunnen verbeteren. Dit is een langdurige crisis geworden.” Het Rode Kruis zet tijdelijk onderdak op dat groter is en beter bestand is tegen het extreme weer. Er is in totaal zo’n 9 miljoen euro nodig om mensen in Cox’s Bazar te helpen.

Tegelijkertijd merkt de hulporganisatie dat het lastig is om donaties binnen te krijgen voor deze hulp, omdat deze ramp niet op het netvlies staat van de Nederlanders. Het Rode Kruis vraagt sporters daarom in september om hun steentje bij te dragen, om zo meer geld op te halen voor dit soort broodnodige hulp. Veel mensen gaan vanaf september, na de zomervakantie, weer een sportieve uitdaging aan. Het Rode Kruis vraagt mensen om zichzelf uit te dagen in hun eigen sport en afstanden af te leggen die vluchtelingen ook hebben overbrugd. Door zich te laten sponsoren kunnen zij werken aan hun eigen sportieve doel èn vluchtelingen helpen.

Sporters

Suzanne Brummel, voormalig Nederlands kampioen open water zwemmen, gaat hardlopen voor Verder voor Vluchtelingen. Ze gaat 300 kilometer afleggen in september. Dit is bijna dezelfde afstand die mensen vanaf Myanmar naar de kampen in Bangladesh hebben moeten lopen. Voor Brummel is deze afstand een flinke uitdaging, nog nooit legde ze in één maand zo’n grote afstand af.

Naast tijdelijk onderdak helpt het Rode Kruis vluchtelingen in Bangladesh en andere plekken waar vluchtelingen zijn met voedsel,  medische hulp, psychosociale hulp, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Iedereen kan zich inzetten om met het sporten vluchtelingen te helpen. Je kunt dit doen door een afstand af te leggen van een vluchteling door bijvoorbeeld te fietsen, zwemmen, hardlopen, roeien of skeeleren en je te laten sponsoren. Dit kan via www.verdervoorvluchtelingen.nl.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten