Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis wil openstelling noodopvang dak- en thuislozen tot april

Geplaatst op 08 januari 2021

Aantal hulpaanvragen bij Rode Kruis verzesvoudigd

Het Rode Kruis en Vereniging Valente roepen gemeenten op om ook nadat de lockdown is opgeheven, de noodopvang voor dak- en thuisloze mensen open te houden. De organisaties vragen om tot april 2021 de noodopvang open te houden voor alle dak- en thuisloze mensen, dus ook voor ongedocumenteerde daklozen. “In vergelijking met 2019 is het aantal hulpaanvragen om te ondersteunen bij opvanglocaties verzesvoudigd”, stelt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis merkt dat in deze tweede coronagolf steeds meer mensen in nood raken. Hoewel recente cijfers ontbreken, telde Nederland al in 2018 naar schatting 40.000 dak- en thuisloze mensen. Naar verwachting is dit aantal gestegen. Onder andere door de coronacrisis. Zo melden zich in toenemende mate nieuwe mensen die dak- en thuisloos zijn geworden. Veelal gaat het om mensen die hun baan hebben verloren of op een andere manier financieel in de problemen zijn geraakt als gevolg van de aanhoudende coronacrisis.

Toegenomen hulpaanvragen

Heleen van den Berg: “Tot en met de eerste lockdown begin dit jaar hebben we twintig hulpaanvragen gekregen van opvanglocaties uit het hele land. De aanvragen voor deze tweede lockdown moeten daar dus nog bij komen. Bij de toegenomen hulpaanvragen moet je denken aan het leveren en opzetten van veldbedden, dekens en andere benodigdheden. Vooral nu in de coronacrisis is het belangrijk dat alle dak- en thuisloze mensen weten dat ze in elk geval gedurende de winter terecht kunnen in de noodopvang. En dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over of, en welke opvang wanneer open is.”

“Corona maakt het extra lastig”

Ook Valente, de branchevereniging voor onder meer opvanglocaties, noemt meer én langere noodopvang in deze winter een bittere noodzaak. Esmé Wiegman, directeur van Valente: “De winter is altijd al een problematische periode. Maar dit jaar maakt corona het inderdaad extra lastig voor de meest kwetsbare mensen. Opvanglocaties hebben door de anderhalvemetermaatregel een lagere capaciteit, terwijl de vraag naar opvang toeneemt. Bovendien zijn andere partners die tijdens de eerste coronagolf nog klaarstonden, zoals hotels en sporthallen, nu minder beschikbaar.”

Opvang tijdens eerste golf

De ervaring uit de lockdown tijdens de eerste coronagolf leert dat het openhouden van de noodopvang effectief is. Vooral voor ongedocumenteerde mensen en andere groepen die normaal geen recht hebben op maatschappelijke opvang. Waar zij zich vóór de coronacrisis konden redden met werk in het informele circuit, zijn zij sinds april aangewezen op noodopvang. Ongedocumenteerde mensen hebben geen recht op een bijstandsuitkering of andere inkomensvoorzieningen. Als de lockdown over een aantal weken wordt opgeheven, maar zij binnen het informele circuit – bijvoorbeeld in hotels en horeca – geen baantjes vinden, komen ze alsnog op straat terecht. Juist voor deze kwetsbare groepen is het belangrijk dat er ook na de lockdown gedurende deze winterperiode, noodopvang is.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten