Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis zag minder blaren tijdens 104e Nijmeegse Vierdaagse

Geplaatst op 22 juli 2022

Het Rode Kruis hielp de afgelopen drie wandeldagen bijna 3000 wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. In totaal hebben de hulpverleners van het Rode Kruis bijna 1800 blaarbehandelingen uitgevoerd. Dit is aanmerkelijk minder dan de vorige editie in 2019, toen waren dit er 5804 terwijl er toen vier dagen werd gewandeld. Het is lastig om de cijfers te vergelijken. Dit komt omdat er dit jaar een dag minder werd gewandeld en door de wisselende weersomstandigheden.

Naast blaren hadden de wandelaars ook te kampen met klachten als insectenbeten, hitte-uitslag, schaaf- en snijwonden en overbelaste spieren en gewrichten. Op de eerste dag van de Vierdaagse hadden opvallend veel wandelaars moeite met de warmte. Er waren toen wandelaars die zich met flauwtes en andere hitte gerelateerde klachten bij de EHBO-posten langs de routes en op de Wedren meldden. Het contrast met de eerste dag was op de donderdag groot. Sommige wandelaars werden overvallen door de beduidend lagere temperaturen en de regen. Er was toen sprake van onderkoeling van enkele wandelaars. Op vrijdag, de laatste wandeldag, was de wandeltemperatuur aangenaam en meldden zich opvallend weinig wandelaars bij de hulpposten.

Cijfers hulpverlening Rode Kruis 2022

Voor de hulpverlening bij de hulpposten zijn de afgelopen drie dagen de volgende materialen gebruikt:

  • 10.000 bloedlancetten (om blaren mee te prikken)
  • 70 meter wondpleister
  • 15 kilometer Leukoplast tape
  • 33 liter kamferspiritus (voeten schoonmaken)
  • 27.200 gaasjes
  • 700 meter fixatiepleister (fixomull)
  • 36 liter alcohol

In totaal heeft het Rode Kruis tijdens de 104e editie van de Vierdaagse 650 hulpverleners ingezet. Voorgaande jaren waren er tussen de 500 en 600 vrijwilligers actief voor de hulporganisatie tijdens de Vierdaagse. De 300 EHBO’ers, 17 artsen en 35 verpleegkundigen hebben tijdens de hulpverlening 30.000 handschoenen gebruikt om hygiënisch te behandelen.

De Rode Kruis vrijwilligers stonden op de posten langs de route en op het start/finish-terrein. Op deze laatste locatie werd de hulpverleningsorganisatie ondersteunt door het Ministerie van Defensie. Er waren ook nog eens honderden vrijwilligers actief in ondersteunende diensten zoals in de logistiek, de meldkamer en in de verblijflocaties voor de vrijwilligers. Tijdens de feesten in Nijmegen werden dagelijks ongeveer zeventig vrijwilligers ingezet.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten