Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis zet meer jonge hulpverleners in tijdens Vierdaagse Nijmegen

Geplaatst op 17 juli 0217

Een derde van de hulpverleners jonger dan 30 jaar

Het Nederlandse Rode Kruis zet steeds meer jonge vrijwilligers in tijdens de Vierdaagse te Nijmegen. Van de circa 700 hulpverleners, die voor het Rode Kruis in Nijmegen aan de slag gaan om de wandelaars zo goed mogelijk te helpen om de finish te halen, vallen er bijna 200 in de leeftijdscategorie tot en met 30 jaar.

Dit jaar zet het Rode Kruis 446 EHBO’ers, 32 verpleegkundigen en 15 artsen op de Vierdaagse. De EHBO’ers, artsen en verpleegkundigen behandelen wandelletsels en zorgen dat de wandelaars de nodige hulp krijgen. Daarnaast houden de Rode Kruis vrijwilligers zich de hele week bezig met kleine en grote ongevallen: van blaren en krampen tot insectenbeten en flauwtes. Ook zijn er tientallen vrijwilligers actief in ondersteunende diensten zoals in de logistiek en bij de eigen meldkamer van het Rode Kruis, in samenwerking met Stichting DE 4DAAGSE.

Jonge vrijwilligers

Opvallend is dat bij de vrijwilligers de leeftijdscategorie tot en met 30 jaar ruim vertegenwoordigd is. “Een tendens waar we heel blij mee zijn en die zich hopelijk ook voor volgende jaren voortzet. Uiteraard zijn we ook heel blij met vrijwilligers van andere leeftijden, maar we hopen juist dat deze jonge groep zich langere tijd voor het Rode Kruis wil blijven inzetten” aldus Nynke Smit-Berendsen, projectleider van het Rode Kruis voor de Vierdaagse.

Spitsteams

Dit jaar zet het Rode Kruis voor het eerst zogenoemde spitsteams in. De hulpverleners in deze twee teams vallen tijdens de spitstijden bij op posten waar dat op dat moment nodig is. ,,Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat de wachttijd zo kort mogelijk is en er zoveel mogelijk blaren geprikt kunnen worden”, concludeert Smit-Berendsen. Tijdens de 100ste Vierdaagse in 2016 hebben de hulpverleners van het Rode Kruis 12.645 blaren geprikt.

De lokale Rode Kruis afdelingen in de doortochtgemeenten verlenen ook ondersteuning aan de wandelaars. Afdeling Nijmegen verzorgt de hulpverlening bij de Vierdaagse stadsfeesten.

150 jaar hier om te helpen

Het Nederlandse Rode Kruis viert dit jaar zijn 150-jarige bestaan. Gedurende het hele jaar zijn er bijzondere activiteiten om stil te staan bij dit jubileum. Zo wil het Rode Kruis in september met 2500 mensen in Amsterdam het wereldrecord ‘EHBO-les’ verbreken.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer