Drie maanden na aardbeving is noodhulp nog altijd nodig
Het Rode Kruis bereikte in de afgelopen drie maanden miljoenen mensen met noodhulp na de aardbeving in Turkije en Syrië. Het gaat om grootschalige medische hulp, spullen die voorzien in levensbehoeften en enorme hoeveelheden voedsel en water. Die zullen voorlopig ook nodig blijven.
De aardbeving en de vele naschokken troffen een enorm gebied in het noordwesten van Syrië en Zuid-Turkije. Miljoenen mensen verloren geliefden, hun woning en hun werk. Het Rode Kruis hielp hen de laatste maanden en constateert dat de weg naar herstel een lange zal zijn. Dat betekent dat noodhulpverlening ook de komende tijd doorgaat.
Onderdak op honderden plekken
In delen van Syrië geeft het Rode Kruis op grote schaal medische hulp. In mobiele klinieken gaven hulpverleners 1,1 miljoen mensen medische hulp, van eerste hulp tot psychosociale ondersteuning en hulp voor vrouwen bij de zwangerschap of de geboorte van hun kind. Ook bood het Rode Kruis onderdak aan mensen die hun huis kwijtraakten, op ruim 200 plekken in het land.
Hulpverlener Daphne Mulder werkte de afgelopen maanden in Syrië voor het Rode Kruis. “De noden zijn hier zo groot”, vertelt zij. “Hulp zal echt nog jaren nodig zijn. Ik ben er diep van onder de indruk dat zoveel mensen zich iedere dag inzetten om mensen te helpen die gewoon hun eigen buurman kunnen zijn. Vergeet niet, ook zij zijn vaak slachtoffer van de situatie.”
“Ik denk aan Fadi. Sinds 6 februari werkt hij non-stop als vrijwilliger. Hij is geen uitzondering; de meeste vrijwilligers nemen nog geen dag vrij. ‘Ik ben moe’, vertelt hij me. Tegelijkertijd is zijn lach niet van zijn gezicht te krijgen. ‘Ik word er blij van’, zegt hij, als hij ziet dat we voedsel en water kunnen uitdelen. Ook denk ik aan Ali, die tijdens de beving zijn huis verloor en nu met zijn vrouw en vier kinderen in een opvang woont. Ze leven van 20 dollar per maand.”
Wankel en overbelast
Om een beeld te geven van de noden: in een gemiddelde week levert het Rode Kruis duizenden voedselpakketten, want Syrië heeft tekorten op vrijwel alle basisvoorzieningen. Na de aardbeving raakten wankele en overbelaste watervoorzieningen in met name Aleppo verder beschadigd. Het Rode Kruis helpt bij de reparatie en voorziet in schoon drinkwater. Belangrijk, want al voor de aardbeving had de regio te maken met een cholera-uitbraak.
Eten voor miljoenen mensen
Ook in Turkije biedt het Rode Kruis medische en psychosociale hulp, maar het grootste werk is ruim een miljoen mensen drie keer per dag voorzien van eten. Er zijn daarnaast 925.000 tenten, dekens en hygiënepakketten uitgedeeld. Al maandenlang zorgen duizenden medewerkers en vrijwilligers daarvoor.
Derk Segaar is hoofd internationale hulp bij het Rode Kruis. Hij vertelt: “Onlangs zag ik de operatie met eigen ogen, want dat is het: een enorme voedseloperatie. Onvoorstelbaar om te zien hoe mensen hier dag in, dag uit miljoenen maaltijden klaarmaken. In totaal meer dan 300 miljoen maaltijden sinds die verschrikkelijke aardbeving in februari. Het zijn bizarre aantallen en het geeft helaas ook aan hoe groot de nood is. Op dit moment helpen we mensen die zelf niet kunnen koken of die op andere manieren niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Naarmate de tijd vordert, verplaatsen zij zich, bijvoorbeeld naar containerwoningen. Wij passen onze hulp daarop aan, door meer in te zetten op financiële steun waar dat kan. Dan kunnen zij straks zelf koken. Maar zo’n vaart loopt het nog niet.”
“In Hatay zag ik een compleet verwoeste stad. Het gaat echt om veel mensen die hun woning verloren – en niet alleen daar. Het Rode Kruis verwacht dan ook nog lange tijd aanwezig te zijn in Turkije en ook in Syrië. We zijn eigenlijk pas net begonnen.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder