Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: zonder hulpgoederen zijn mensen in Noord-Gaza verloren

Geplaatst op 07 november 2023

Het Rode Kruis heeft nog steeds geen humanitaire hulpgoederen van Zuid naar Noord-Gaza kunnen brengen, terwijl juist daar de nood daar gigantisch is. Veel wegen liggen in puin en door de bombardementen is het niet veilig genoeg om de hulpgoederen naar het noorden te brengen. Ook de medisch specialisten die in Gaza zijn om te opereren, blijven vanwege veiligheidsrisico’s aan het werk in het zuiden.

Volgens VN-cijfers zijn er 300.000 inwoners in het noorden van Gaza. Sommigen zijn te slecht ter been of hebben geen brandstof om naar het zuiden te trekken. Duizenden mensen wonen tijdelijk in scholen of ziekenhuizen. Ondertussen is er een tekort aan alles, vooral aan schoon water, medische hulpgoederen en brandstof om de ziekenhuizen te laten draaien.

Hulpgoederen
Gisteren zijn opnieuw 93 vrachtwagens met hulpgoederen de grens bij Rafah overgegaan. Er zijn nu in 30 dagen 569 vrachtwagens de grens over gegaan, vol met voedsel, water, medicijnen en medische hulpgoederen. Carla Jonkers, hoofd Internationale Noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis: “Het blijft echt een druppel op de gloeiende plaat. Alles raakt op: water, voedsel, medicijnen en brandstof. Zeker voor de duizenden mensen in Noord-Gaza die nu van hulp verstoten zijn, is dit een humanitaire ramp. Zonder hulp wordt hun situatie met de dag onzekerder. Dit kost uiteindelijk levens.”

Voor de escalatie van het conflict reden meer dan 450 vrachtwagens per dag Gaza binnen. Jonkers: “Die hulp komt vooral in het zuiden terecht en dus niet in het noorden, terwijl daar de nood extreem hoog is. Brandstof komt Gaza nog niet in, terwijl dat zo nodig is om onder andere ziekenhuizen , ambulances en bakkerijen te laten functioneren en te zorgen voor schoon water uit de ontziltingsinstallaties.”

Nijpende situatie in Al-Quds ziekenhuis
De Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, runt het Al-Quds ziekenhuis in Gaza Stad. De situatie wordt er steeds nijpender. In de afgelopen dagen zijn er regelmatig bombardementen geweest binnen 50 meter van de ingang van het ziekenhuis. Ramen sneuvelden, glasscherven liggen in de gangen, en er was veel rook. Hulpverleners en mensen die tijdelijk verblijven in het ziekenhuis raakten hierdoor gewond.

Daarnaast is het heel moeilijk voor ambulances om veilig de ingang van het ziekenhuis te bereiken en gewonde mensen binnen te brengen. Jonkers: “We blijven benadrukken dat hulpverleners zijn beschermd onder het humanitair oorlogsrecht. Als zij niet veilig hun werk kunnen doen, wordt de humanitaire catastrofe alleen maar groter.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer