Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis-hulpverleners paraat op Koningsdag

Geplaatst op 26 april 2018

Na drukke werkweek en weinig eten is alcohol verraderlijk

Honderden EHBO’ers van het Rode Kruis zijn tijdens Koningsdag- en nacht in heel Nederland op de been om de feestvierders te helpen, mocht er wat mis gaan. Het Rode Kruis roept feestvierders op om te genieten, maar ook om op elkaar te letten. Ieder jaar verzorgen de EHBO’ers tientallen mensen die te diep in het glaasje hebben gekeken. Vooral na een week hard werken ligt alcoholvergiftiging op de loer.

De ochtend verloopt vaak vrij rustig op de EHBO-post. Gedurende de dag gaat bij velen de alcohol zijn werk doen en zie je dat de hulpverlening daarmee wordt uitgebreid. Na de hele week hard te hebben gewerkt zijn mensen vermoeid, de combinatie met veel alcohol drinken en te weinig eten zorgt ervoor dat veel mensen bij ons moeten aankloppen”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Ester Forcolin, die al jaren hulp verleent tijdens Koningsdag in Amsterdam.

Advies

Het Rode Kruis adviseert feestvierders om gedurende de dag goed te eten en ook genoeg niet-alcoholische drank te drinken. Een van de andere veel voorkomende problemen op de hulpposten tijdens Koningsdag zijn blaren. Het aantrekken van goede, ingelopen schoenen is daarom belangrijk.

EHBO-post

Voor wie toch in de problemen komt, staan onze hulpverleners klaar bij EHBO-posten en  bij evenementen en in steden. Onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch is het Rode Kruis aanwezig. Voor omstanders van iemand die niet lekker wordt, is het handig om de ‘gratis EHBO-app van het Rode Kruis op de telefoon te hebben. In de app kan opgezocht worden wat je moet doen als iemand bijvoorbeeld een wond, alcohol- of drugsvergiftiging of pijnlijke blaar heeft.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten