Het Rode Kruis zet steeds vaker hulpverleners op de fiets in om sneller EHBO te kunnen verlenen bij evenementen. Op dit moment heeft het Rode Kruis 40 bike-teams en in totaal zo’n 200 getrainde hulpverleners die slachtoffers op de fiets bereiken. Dat is ongeveer een kwart meer dan 5 jaar terug. De speciaal getrainde hulpverleners kunnen op hun mountainbikes sneller bij een slachtoffer zijn. De terreinfietsen zijn voorzien van een EHBO-tas en een AED. Deze week is het Rode Kruis Week en gaan vrijwilligers met collectebus langs de deuren. Er wordt onder andere geld ingezameld om deze hulpverlening mogelijk te maken.
“Snel kunnen helpen is soms letterlijk van levensbelang”, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulp van het Rode Kruis. Bij grote, drukke evenementen kunnen ambulances niet altijd snel ter plaatse zijn. De bike-teams kunnen in zo’n geval makkelijker de plek van een ongeval bereiken. Bike-teams worden ingezet bij bijvoorbeeld uitgestrekte evenemententerreinen en wandel- of hardloopevenementen. De aanwezigheid van hulpverleners op de fiets versnelt de hulpverlening aanzienlijk, met levensreddende handelingen zoals stabilisatie van het slachtoffer en reanimatie.
Elke seconde telt
Laatst kreeg ik via onze meldkamer door dat er een meisje onwel was geworden. De meldkamer kon zien dat ik het dichtste in haar buurt fietste. Toen ik aankwam zag ik dat ze haar bewustzijn had verloren doordat ze met haar hoofd op de stoeprand was gevallen. Als ik lopend was geweest, had het al gauw een kwartier geduurd voordat ik bij haar zou zijn. In dit geval is een bike-team een uitkomst, want bij bewustzijnsverlies telt elke seconde”, zegt Kevin Bogaerts, één van de bikers van het Rode Kruis.
Een bike-team bestaat uit twee tot achttien hulpverleners. De speciale terreinfietsen zijn uitgerust met een verbandtas en een AED. De bikers volgen naast de normale trainingen een speciale bike-training. Hier wordt onder andere aandacht besteed aan hoe om te gaan met de fiets op verschillende terreinen en ondergrond, hoe de hulpverlener snel en veilig naar een oproep gaat, en hoe de hulpverlener zich tussen het publiek verplaatst.
Rode Kruis Week
Tijdens de Rode Kruis Week (24-30 juni) collecteren duizenden vrijwilligers om geld op te halen voor de hulp van het Rode Kruis in Nederland. Rode Kruis-afdelingen kunnen met dit geld onder andere zorgen dat er meer hulpverleners opgeleid worden, zodat het Rode Kruis nog beter hulp kan verlenen op evenementen en sporttoernooien in de buurt. Zonder de inzet van de vrijwilligers zouden deze evenementen geen veilige doorgang kunnen vinden.
Het Rode Kruis staat altijd paraat; ruim 21.000 vrijwilligers staan in Nederland klaar om te helpen. De hulpverleners worden ingezet bij noodsituaties, zoals een grote brand of overstroming, en onze EHBO-vrijwilligers helpen op evenementen en festivals. Daarnaast bereidt het Rode Kruis mensen voor op een noodsituatie, zodat zij zichzelf kunnen redden en oog hebben voor anderen in nood.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder