Word vrijwilliger Doneer

Situatie in Soedan verslechtert snel  

Geplaatst op 26 april 2023

Rode Kruis-hulpverleners bieden eerste hulp en ondersteunen in gezondheidszorg 

De humanitaire situatie in Soedan gaat hard achteruit. Er is snel meer hulp nodig. Een paar honderd hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan (het Rode Kruis in Soedan) bieden eerste hulp en ondersteunen in klinieken. Meer hulp is nodig en daarom roept het Rode Kruis de strijdende partijen op om burgers te ontzien en hulpverleners veilig hun werk te laten doen. 

Hulpverleners van de Soedanese Rode Halve Maan bieden onder andere hulp in Khartoum, Merowe en Darfur. Het gewapende conflict in Soedan speelt zich af in dichtbevolkte gebieden, zoals de hoofdstad Khartoum. Scherven en kogels vliegen rond in woonwijken en dat brengt de levens van mensen ernstig in gevaar. Er kwamen al honderden burgers om het leven en duizenden raakten gewond. Het Rode Kruis vreest dat het hier niet bij blijft, ook omdat mensen soms al dagenlang binnen zitten, zonder eten en drinken.  

Acute nood 

Gewonden hebben acute medische zorg nodig en juist dat is een probleem. Ziekenhuizen in Khartoum en op andere plaatsten in Soedan kampen met fikse tekorten en bovendien kunnen mensen deze moeilijk bereiken vanwege de gevechten. Sommige ziekenhuizen zitten al dagen zonder elektriciteit en water. Deze ziekenhuizen hebben direct medische goederen, brancards en bedden nodig en diesel om de generatoren te laten draaien.  

Het Rode Kruis roept de strijdende partijen daarom op om er alles aan te doen om burgers te ontzien en ervoor te zorgen dat infrastructuur zoals waterleidingen en elektriciteitsnetwerken beschikbaar blijven. Ook moeten het Rode Kruis en andere hulpverleners veilig hun werk kunnen doen.  

Veilig verplaatsen 

Ieder uur dat dit niet lukt, betekent een uur waarin gewonden en zieken aan hun lot worden overgelaten. Zij hebben dringend hulp nodig. Dat kan alleen verzorgd worden wanneer klinieken en ziekenhuizen worden beschermd en alle hulpverleners zich veilig kunnen verplaatsen om hulpgoederen en brandstof te vervoeren.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten