Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Soedan kan Ethiopische vluchtelingenstroom nauwelijks aan

Geplaatst op 27 november 2020

Verspreiding corona dreigt door gebrek aan hulp

Soedan wordt op dit moment overspoeld door een grote stroom van vluchtelingen uit Ethiopië. “We maken ons grote zorgen over het tempo waarin de humanitaire behoeften toenemen. Veel van de vluchtelingen zijn uitgeput en hebben honger door de lange afstanden die ze hebben afgelegd om hier te komen. Ze maken zich zorgen over de families die ze hebben achtergelaten. De blik op de gezichten van de kinderen verraadt dat ze duidelijk diep getroffen zijn door wat er gebeurt”, aldus Afaf Yahya, directeur van de Soedanese Rode Halve Maan (de Rode Halve Maan behoort tot de Rode Kruis- en Rode Halve Maan-beweging). Sinds het begin van gevechten in de Ethiopische regio Tigray zijn meer dan 40.000 mensen de grens met Soedan overgestoken en het aantal neemt met de dag toe.

“Een gebrek aan alles”

De vluchtelingenstroom komt op een moment dat Soedan al in een complexe humanitaire noodsituatie verkeert. Door de grootschalige overstromingen sinds juli hebben al meer dan 875.000 mensen behoefte aan humanitaire hulp. Veel voedselgewassen zijn verloren gegaan of grotendeels beschadigd tijdens de overstromingen. De stijgende inflatie heeft geleid tot een explosieve stijging van de voedselprijzen en andere basisgoederen, en als gevolg van de overstromingen en de toename van muggen blijven malaria en andere ziektes door gebrek aan schoon drinkwater een ernstig gezondheidsrisico vormen naast de dreiging van COVID-19.

“Er is op dit moment nog een gebrek aan alles, zowel aan de grens waar mensen wachten op registratie en verder transport, als in de vluchtelingenkampen zelf. Zo is er een tekort aan schoon drinkwater, voldoende wc’s, douches en kan afval niet worden afgevoerd. Door het gebrek aan hygiëne is er een groot risico op uitbraak van besmettelijke ziektes, naast het risico op coronabesmettingen. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk afstand te houden tussen de vluchtelingen in de kampen, maar dat is in de praktijk nauwelijks vol te houden”, vertelt Jesper Jansweijer, projectmanager van het Nederlandse Rode Kruis in Soedan.

Coronacheck in Soedan

Hulp uitgebreid

De Soedanese Rode Halve Maan heeft haar activiteiten aan de grens met Ethiopië uitgebreid om het groeiende aantal Ethiopische vluchtelingen dat het land binnenkomt, te ondersteunen. De provincies Kassala en Gedaref – die al zwaar zijn getroffen door de overstromingen – bieden onderdak aan de vluchtelingen uit Ethiopië. In de tijdelijke opvangcentra in Lukdi en Um Rakuba in Gedaref en Hamdaiet in Kassala is dringend behoefte aan voedsel en water, onderdak, eerste hulp en medische zorg, evenals aan psychosociale ondersteuning.

De Soedanese Rode Halve Maan heeft in Hamdaiet een mobiele kliniek neergezet waar nu eerste hulp wordt verleend en andere medische consulten plaatsvinden. De teams van de Rode Halve Maan verlenen psychosociale hulp en brengen mensen met complexere medische noden over naar andere klinieken of ziekenhuizen in de buurt. Ook zijn er noodhulpgoederen uitgedeeld aan zo’n 500 gezinnen en is de planning om nog eens onder 500 gezinnen hulpgoederen te distribueren. Afaf Yahya vertelt: “We hebben vier gemeenschappelijke onderkomens gebouwd en zeven gemeenschappelijke keukens en vier toiletunits neergezet. Ook hebben we de weg van Doka naar Um Rakuba hersteld om het vervoer van de vluchtelingen naar het opvangcentrum te versnellen en te vergemakkelijken.”

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten