Word vrijwilliger Doneer

Speciale tassen en trainingen voor Rode Kruis-hulpverlening na groot incident

Geplaatst op 18 mei 2018

Het Rode Kruis geeft hulpverleners die werken op evenementen extra training op gebied van eerste hulp na grote incidenten, zoals een aanslag. Gelukkig komt een groot incident op een evenement niet vaak voor, maar áls het gebeurt, is het van belang om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben evenementenhulpverleners van het Rode Kruis bij zeer grote evenementen nu speciale ‘Mass Casualty Bags’ mee. Met de materialen uit deze tas kunnen de hulpverleners veel zwaargewonden tegelijkertijd helpen. Ook worden de evenementenhulpverleners van het Rode Kruis aanvullend getraind voor dit soort scenario’s.

Er staat weer een drukke zomer voor de deur waar duizenden hulpverleners van het Rode Kruis worden ingezet om eerste hulp te verlenen bij festivals en evenementen. Tijdens evenementen gaat het vaak om eerste hulp bij bijvoorbeeld blaren, kleine wonden, of hulp wanneer iemand te diep in het glaasje heeft gekeken. Mocht er een groot incident zijn bij een evenement, dan zijn de Rode Kruis-hulpverleners mogelijk als eerste ter plaatse, gezien zij al hulp verlenen op deze plek. Iedere hulpverlener is al getraind om in dit soort situaties juist te handelen. Met de ingebruikname van de speciale tassen zijn de hulpverleners aanvullend getraind op gebruik van de speciale materialen, het helpen van meerdere gewonden tegelijkertijd en het samenwerken en communiceren met de hulpdiensten.

Mass Casualty Bags

In de speciale hulpverleningstassen voor grote evenementen heeft het Rode Kruis onder andere tourniquettes, traumazwachtels speciaal voor grote bloedingen, handschoenen en reddingsdekens. Een deel van deze materialen is altijd al aanwezig op EHBO-posten van het Rode Kruis, maar met de speciale tassen zorgt het Rode Kruis ervoor dat er genoeg materialen zijn om op zeer grote schaal gewonden te behandelen.

Vrijwilligers van de noodhulpteams van het Rode Kruis zijn al langer getraind om in geval van calamiteiten de hulpdiensten te ondersteunen met medische assistentie of de evacuatie en opvang van slachtoffers. Deze teams staan 24 uur per dag stand-by om de hulpdiensten bij te staan. Nu zijn ook hulpverleners die op evenementen werken extra getraind.

Goed voorbereid

Tegelijkertijd vindt het Rode Kruis dat alle Nederlanders voorbereid moeten zijn op crisissituaties, zoals een aanslag. Uit eerder onderzoek van het Rode Kruis bleek dat 55 procent van de Nederlanders zich niet bekwaam voelt om EHBO te verlenen na een aanslag. Daarom geven wij EHBO-tips via sociale media en via onze website.

Evenementenseizoen

Het Rode Kruis verleent dit jaar onder andere hulp bij evenementen als de Zwarte Cross, de Vierdaagse in Nijmegen, Pinkpop en hardloopevenementen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer